Ik zie jou

Sommige insecten blijven doodstil zitten als ze je zien, de perfecte mogelijkheid om ze te fotograferen. Vooral libellen zijn prachtig om van dichtbij te bekijken, maar ook blauwe vliegen of een sabelsprinkhaan. We gaan even beestjes kijken.

Mooie vlieg

Vliegen…. sommige mensen gaan direct op jacht als er eentje binnen zit, ongewenste beesten. Ze zitten ook graag op je eten, ook ongewenst natuurlijk. Wanneer er in het Bos eentje zit te pronken met zijn prachtige kleuren proberen we hem ook te vangen…. in de lens. Dit is de groene vleesvlieg (Lucilia caesar) die zich voedt met stuifmeel en nectar als hij volwassen is. De larven ontwikkelen zich in aas en in wonden van schapen en andere dieren, vandaar zijn naam.

Sabelsprinkhaan

De grote groene sabelsprinkhaan (Tettigonia viridissima) heeft een fantastische schutkleur. Zolang hij niet beweegt, zie je hem niet en dat is knap voor zo’n joekel van een insect. Je hoeft ook niet bang voor hem te zijn want sprinkhanen zijn ongevaarlijk en bijten of steken niet. Hij maakt alleen grote sprongen zodra hij gevaar voelt.

Libellen

We hebben al eerder over libellen en juffers geschreven, maar ze zijn zo prachtig en dit jaar zijn er heel veel te zien in het Bos. Gelukkig horen juffers tot de libellenfamilie, dus ga je niet helemaal de fout in met een verkeerde benaming. Maar waar komt nou de naam libel vandaan? Die komt uit het Latijn en is afgeleid van libella, een verkleinwoord van het woord libra, wat weer weegschaal betekent. Wel logisch want let maar eens op, net als bij de weegschaal zijn de vleugels van de libel altijd in evenwicht. Kijk voor meer mooie namen eens op deze website, die de diverse namen van libellen uitgebreid beschrijft.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

En wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op FacebookInstagram of Twitter en blijf helemaal op de hoogte!

4 antwoorden op “Ik zie jou”

  1. Wat een herkenning!! Ik ga gelijk op vliegenjacht ,als er eentje binnen zit. En ik blijf bezig tot ik hem gevangen heb. Dat weet jij wel. HaHa. Mooi stukje weer Agnes. Knap hoor!! Waar haal je elke week weer de inspiratie vandaan om zulke mooie stukjes te maken?? Bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *