Iets met dieren

Natuurlijk hebben we in het Bos iets met dieren, we houden er van. In dit artikel gaat het wel over dieren, maar ook over namen met dieren erin. Lees snel verder dan begrijp je direct wat we bedoelen.

Het leven van een paardenbloem

Paardenbloemen (Taraxacum officinale), we gaan er vaak aan voorbij hoe mooi deze bloemen zijn en hoe bijzonder de plant. Je moppert erop als ze in je nette voortuin opkomen of wanneer je van dat sap aan je vingers hebt gekregen wat er niet af gaat. Maar wist je dat deze wilde plant al eeuwenlang gebruikt wordt in de kruidengeneeskunde of dat je ze kunt eten bijvoorbeeld? Er zijn wel 250 soorten paardenbloemen die allemaal een geneeskrachtige werking hebben.

Zijn Nederlandse naam dankt de plant aan het feit dat paarden er zo dol op zijn, maar ook konijnen. Geiten, schapen en koeien gebruiken de paardenbloem als medicijn. Daarnaast zijn er nog een paar namen voor deze plant. Wat denk je van brievenbesteller, de vruchtpluisjes worden losgetrokken door de wind en kunnen als parachutes grote afstanden overbruggen. Of molsla omdat men vroeger de jonge blaadjes at van paardenbloemen die in een molshoop groeiden.
Bron: wat weet u van de paardenbloem

Olifantenpaadje

Geen olifanten in het Bos, maar wel een olifantenpaadje. Weet je waar die naam vandaan komt? Olifantenpaadjes zijn vernoemd naar de typische eigenschap van olifanten om altijd de kortste weg te kiezen. Doordat mensen dit ook graag doen, ontstaan overal zichtbaar uitgesleten paden in het groen. Om een stuk af te snijden worden dit soort paden door gebruikers van fiets- en wandelpaden in de loop van de tijd gecreëerd. In het Bos hebben wij er bewust een gemaakt met de vele houtsnippers die we hadden na het snoeien van de populieren.

Jan-Dirk van der Burg heeft een hele website gewijd aan olifantenpaadjes. De foto’s die hij heeft gemaakt, en waarvoor hij heeft berekend hoeveel meters winst zo’n paadje oplevert, zijn erg leuk om te bekijken. Hij heeft er ook een boek over uitgegeven en geeft lezingen.

Vogelgezang

En dan mag een nieuw verslag van onze vogelaars niet ontbreken in dit dierenrijtje. Adrie liep op 30 mei samen met Gerrit een rondje en haar verslag eindigt deze keer wel met een cliffhanger!

Op Zuid had de bosrietzanger vanmorgen alle registers open getrokken. Zijn onstuimige en gevarieerde zang, met trillers in allerlei variaties en imitaties, klonk op uit de ruigte achter de vlindertuin. Het was daar vanmorgen een ware kakafonie van geluiden. Ze zongen en krasten zonder ophouden: zwartkoppen, fitissen, tjiftjaffen, gekraagde roodstaarten, roodborsten, winterkoninkjes en de spotvogel, tuinfluiters, huismussen, spreeuwen, Turkse tortels, houtduiven en kraaien. Een slimme meneer koekoek zat daarbij op z’n gemak te ‘koekoeken’ terwijl verderop in het riet een karekiet wellicht zijn nageslacht aan het bevoorraden was.

Er waren veel vliegbewegingen van Zuid naar het Bos en omgekeerd. Maar wat wil je, als er zoveel jong grut is uitgebroed. De merels nemen gelukkig in aantal toe, ook de zanglijsters zijn in het Bos present. Vanmorgen klonk de prachtige vérdragende zang van de grote lijster. Dus in het Bos is de hele lijsterfamilie nu compleet. Samen met de algemene soorten, mezen en mussen en de hierboven genoemde soorten, galmden talrijke bekende riedels en vrome serenades door de ‘zondagse polder’. Daartussen hoorden we vloeiende fluittonen en hoopten we zo op de wielewaal. Volgende keer dan maar!

Eenmaal klonk vanuit de slootkant een bijzonder geluid. We zijn er op dit moment nog steeds niet uit van welke vogel dat toch kan zijn. Wordt vervolgd!

2 antwoorden op “Iets met dieren”

  1. Geweldig, zoveel vogelgezang!
    Vanaf de sloot ? de kikkervogel, kwaakeend, meerkoet (koeterwaals…?) 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *