Op zaterdag 18 september is de hop geoogst, we verkeken ons op de hoeveelheid werk, maar wat zijn we trots op ons resultaat! We belden met brouwerij Ramses waar de hop naar toe is gegaan voor wat info en delen dat met jullie.
Fraaie hophof
Vorig jaar hebben we voor het eerst geoogst, toen was alles nieuw voor ons. We leerden van alles over de oorsprong van hop en over de groei. De oogst was leuk om te doen en de opbrengst vonden we best goed (1,45 kg). Dit jaar stond onze hophof er zeer fraai bij en was overladen met hopbellen, dat beloofde veel goeds. De lupuline was goed te zien, dat is het gele poeder in de vrouwelijke hopplant, als je dat ziet is hij rijp. Het is het werkzame bestanddeel uit hop dat bier langer houdbaar maakt en zijn bittere smaak geeft.
Hopplukken
Wat hebben we ons verkeken op de hoeveelheid die aan onze hoppalen zat! Acht mensen hadden zich aangemeld om te plukken en daarnaast waren er nog mensen die kwamen kijken en eventjes mee plukten voor de lol. Elk paar handen was welkom, want ons werd al snel duidelijk dat dit een megaklus werd vergeleken met vorig jaar.
Uiteindelijk hebben we 21,7 kg geoogst, 3 jutezakken vol, we hebben van 8.30 tot 15.45 uur geplukt. Onze ruggen protesteerden echt af en toe, maar een grote dankjewel voor Ries, Henk, Ada, Liana, Gerrit, Adrie, Mieke, Herman, Gerrit, Korrie, Adriënne, Margreet en mijzelf. Dat mensen langskwamen voor een praatje was ook gezellig en Jan bezorgde ons koffie op locatie.
En wat gebeurt er vervolgens met de hop
Om jullie een goed beeld te kunnen geven van wat er vervolgens met onze hop gebeurt hebben we gebeld met Ramses Snoeij van brouwerij Ramses uit Hooge Zwaluwe. Alle hop uit Altena van het project Hop van Altena is daarheen gebracht door Ronald van den Ende. Ramses heeft de juiste installatie en kennis om met zogenaamde natte (=verse) hop te brouwen.
De verhouding is 100 kg natte hop op 1500 l water, voor droge (=gedroogde) hop is dat 10 kg. Het rendement is heel anders vertelt hij ons. Vergelijk het bijvoorbeeld met gedroogde basilicum. De smaak, aroma en beleving is heel anders dan met het verse product. Bij natte hop komen de fruittonen, het bloemige en de citrussmaak meer naar boven, bij droge hop meer het grassige, kruidige en harsige.
Voor het brouwen zet hij de diverse soorten die we in Altena telen op verschillende wijze in bij het brouwproces. Ramses noemt het kookhop en aromahop. De laatste heeft een lage bitterheidsgraad en de kookhop een hoge. In Altena worden onder andere de soorten Perlé (die staat bij het Bos), Taurus, Chinook, Cascade en WGV geteeld.
Heel vroeger werd een kuil gegraven en van de grond die eruit kwam werd er een dijkje omheen gemaakt. Op het dijkje werden 3 hoge palen geplaatst, waar de hop langs groeide. In de kuil werd alle huisafval gegooid (toen was dat nog organisch), dat diende als voeding voor de hopplanten.
Goed gedaan allemaal. Ik ben blij dat ik het even gezien heb al die bezige handen (met de leuke mensen eraan natuurlijk). Chapeau! Het was een prachtige dag!
Het was inderdaad een prachtige dag Loes, leuk dat je even kwam kijken bij de plukkers 🌿🤗
Het was een hele klus maar met elkaar goed te doen. En het mooie weer was ook fijn.
Prachtige foto’s en filmpje.
Vele handen hè Ada, monnikenwerk maar toch leuk. Dank voor je bijdrage 🌿👍🏻
Wat weer een mooi leerzaam artikel Agnes.Ik wist niet eens dat het aan “palen “groeide.
Hard gewerkt jullie.
Dankjewel
Dankjewel voor je compliment Annie. Hop is een klimplant die behoorlijk wat meters kan groeien in een jaar. Daarom worden daarvoor palen met spandraden gezet (die vormen een soort tentje) waar de hop langs klimt 🌿🌿