Hop enzo

Onze hophof staat er florissant bij en door het groeizame weer is het Bos groener dan groen. Op de kleuren van de bloemen en planten na natuurlijk. We laten je een paar mooie soorten zien.

Hophof

Is onze hophof je opgevallen toen je over de Duijlweg reed of toen je het Bos bezocht misschien? Volgens Ronald van den Ende van Hop van Altena staan onze hopstaken er het mooist bij van heel Altena. Een pluim voor Ries die ze zo goed verzorgt!

Mooie hophof
Mooie hophof

Over een aantal weken kan er weer geoogst worden, we kijken er al naar uit. We hebben net vernomen van Hop van Altena dat er zaterdag 18 september geplukt gaat worden. Misschien wil jij ons die ochtend wel mee komen helpen met het plukken van de hopbellen, een relaxt katweitje waar je bij kunt zitten. Doe je gezellig mee? Meld je dan aan, het is voor ons handig om te weten hoeveel mensen er willen komen om ons mee te helpen.

Orchidee

Je zou denken dat orchideeën alleen die planten in de vensterbank zijn met hun grote kleurige bloemen. Maar er zijn ook heel veel soorten orchideeën die in het wild groeien, en ja ook in Nederland. Ze hebben dan wel veel minder opvallende bloemen dan de gekweekte soorten. In het Bos hebben we al jaren ook zo’n wilde soort staan op diverse plekken, de brede wespenorchis (Epipactis helleborine).

Deze soort kan 60 cm hoog worden en groeit graag op beschaduwde plaatsen en in de bossen. Zijn naam dankt hij aan het feit dat de bloemen door wespen worden bestoven.

Gelderse roos

Wat momenteel ook veel kleur geeft is de Gelderse roos ( Viburnum opulus), ook wel sneeuwbal of watervlier genoemd. In het voorjaar is deze struik al gul met platte, witte bloesem waar insecten dol op zijn. Nu het zomer is draagt hij bessen die al goed beginnen te kleuren. En dat is weer een feestmaal voor de vogels wanneer er straks minder voedsel te vinden is.

Stadia van de Gelderse roos
Stadia van de Gelderse roos

Over de naam is niet heel veel te vinden, maar wel bleek dat de naam Gelderse roos op een vergissing van vroeger tijden berust. Mocht het je interesseren, op de website van Anne Tannes Tuin staat een leuk verhaal daarover.

2 antwoorden op “Hop enzo”

    1. Dat Altena bier gaat er komen Wulf 🍺 maar eerst moet de hop geplukt worden. Dat is echt een leuk karweitje, mocht je in de gelegenheid zijn ben je welkom om mee te doen 🌱

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *