Hop en galappels

Het is alweer oogsttijd voor de hop en op de kade groeien prachtige gallen aan de eikenbladeren. De R zit weer in de maand, de herfst komt er merkbaar aan.

Hop

Dit jaar hebben we besloten om onze hop niet met eigen mensen op Zuid te plukken. Vorig jaar was de oogst fantastisch, maar was het lastig om voldoende mensen daarvoor bij elkaar te krijgen en hebben we echt lang zitten plukken. Daarom hebben we dit jaar geen oproepje geplaatst en besloten de lange ranken op 16 september af te snijden en aan te leveren bij brouwerij Ramses in Hooge Zwaluwe. Daar was die dag weer de centrale hopoogst van Altena, waarvan ook dit jaar Altenabier gebrouwen wordt van de oogst van de gezamenlijke hophoven uit Altena.

Wat hangt er aan de eikenboom

Er staan diverse eikenbomen in het Bos, groot en klein. Op de kade staat een kleine met prachtige ballen aan de blaadjes, dat zijn gallen. Als we goed kijken zien we opeens nog veel meer dingen, kleine rozige rondjes onder de blaadjes en een soort knopachtige dingen aan de takken en dan niet te vergeten de eikels. We gingen even zoeken hoe dit alles heet en vonden mooie namen. Bijvoorbeeld galappel voor de mooie ronde vormen onder de bladeren, ananasgal voor de knopachtige dingen en eikennapgalletjes voor de rozige dingetjes onderop de bladeren.

Er blijken wel 40 soorten gallen voor te komen bij de eik en ze kunnen door verschillende beestjes worden veroorzaakt, zoals vliegen, muggen, mijten, luizen en ook bijvoorbeeld door schimmels. De gallen zoals we op de Hillse kade zagen worden veroorzaakt door galwespen die hun eitjes in een blad leggen, waarna het blad een kapsel gaat maken rond deze eitjes met een bladgal als gevolg. De gallen zijn niet schadelijk voor de eikenboom. Een leuk weetje wat we op Wikipedia lazen is, dat heel vroeger inkt werd gemaakt uit de gallen. Ze deden dat al in de Romeinse tijd door toevoeging van ijzer(II)sulfaat.

Wist je dat je op de kleine foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

4 antwoorden op “Hop en galappels”

 1. Beste/geachte redactie,
  Door familieomstandigheden zijn wij/ik niet in de gelegenheid geweest om uw gebied van het Duyls Bos te bezoeken. Hopelijk is er die gelegenheid in de toekomst weer wel. Maar na de winter komt er weer een mooie lente.

  Met de beste groeten,

  1. Beste Piet, dat is voor jullie erg naar, maar wees gerust: het Bos wacht geduldig door alle seizoenen heen. We hopen jullie nog eens te mogen begroeten, misschien in een mooi voorjaar 🌳🌳🌸

 2. Knap van die Romeinen dat ze uitgevonden hadden dat je inkt kunt maken met galappels.
  Wat leuk die verschillende galappels, wist niet dat er verschillende waren.

  1. Ze hadden dan wel veel minder middelen als wij tegenwoordig, maar ze vonden wel heel veel uit om het leven gemakkelijker te maken Ruth 🤗
   En wat die galappels betreft, wij leren ook telkens weer iets nieuws over de mooie natuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *