Speciaal voor diegenen die door de Corona-maatregelen lang niet geweest zijn of die het Bos nog nooit in levende lijve hebben bezocht wat sfeerplaatjes uit het Bos. Ze vertellen je hoe bijzonder het Bos is, geven een soort digitaal ‘bosbad‘. We vertelden je al eens het “verhaal” over de herkomst van de naam Duyls Bos, maar niet hoe het Bos er gekomen is. Dat zullen we je nu in het kort vertellen.
Droom
In 1977 fietsten Jan en Jenny door de Duijlweg en zagen een bord ‘te koop’ staan op het perceel waar nu het Bos is. Ze klommen over de afrastering en waren meteen verkocht: dit was de plek om hun droom (en in het bijzonder die van Jan) te kunnen verwezenlijken. Ze fietsen naar de dichtstbijzijnde telefooncel, ja heus dat was toen nog, en belden de makelaardij. Er waren veel gegadigden, maar omdat het perceel niet bewoond mocht worden, vielen er ook weer veel af. Jan en Jenny werden eigenaar!
Het perceel bestond uit een stuk verwaarloosd weiland, een afgebrand huisje, een varkenshok en 110 populieren, geplant in 1953 ten behoeve van de klompenfabricage. Er was geen elektra en drinkwater, dus pionierden ze jarenlang en sjouwden jerrycans water op de fiets mee. Het eerste jaar werd er gewerkt aan de waterpartijen, daarbij is 1500 kuub grond afgegraven en afgevoerd. Er werd verschil in hoogte gecreëerd, weitjes om open stukken te krijgen in het Bos en diverse fijne slingerpaadjes.
Aankoop Hillse kade
In 1994 konden Jan en Jenny de Hillse kade kopen, een kade uit de tijd van de Elisabethsvloed en één van de weinige, overgebleven kades in deze streek. Deze kades (kleine dijkjes) omkaderden vroeger de polders en waren erg belangrijk. Per molen kan maar een bepaalde hoeveelheid water verwerkt worden, dus werden stukken land gescheiden door kades. Het allerfijnste voordeel van de kade was eigenlijk wel dat ze een aansluiting voor water en elektra konden regelen vanuit de Midgraaf. Wat een luxe was dat!
In de daarop volgende jaren zijn ze steeds bezig geweest om een duurzaam Bos te ontwikkelen, voor wanneer de populieren verdwijnen. Er staan er nu nog zo’n 50, want af en toe moet er toch gezaagd worden in verband met de veiligheid. Jan kiest met zorg de nieuwe aanplant en kijkt daarbij met scherp oog naar de biodiversiteit en doet alles liefst op de ouderwetse manier.
Word vriend
Dat alles heeft gezorgd voor een prachtig stukje natuur in Altena. Om het te onderhouden en uit te breiden hebben we geld nodig, daarvoor vragen we jou om vriend te worden. Dat is al mogelijk vanaf € 10,= per jaar, je gift is ook aftrekbaar van de belasting. We bedenken voor onze vrienden ook elk jaar een kleine verrassing! Mogen we op je rekenen?
Leuk om de ontstaansgeschiedenis te vernemen…
Leuk te horen Cornelis. Wij vinden het leuk om die met onze volgers te delen!