Het leven van een wilg

In het Bos hebben we meerdere soorten wilgen staan. Misschien herinner je je het verhaal van de familie wilg nog wel. Wilgen hebben vele functies, maar zijn ook een belangrijk voor insecten, omdat zij als eerste bloeien in het hele vroege voorjaar. De vormen van oude knotwilgen zijn vaak een feestje om naar te kijken, maar we hebben in ons Bos ook scheidingsperikelen…..
Deze schietwilg (Salix alba) is jaren geleden gescheurd, die scheur heeft zich doorgezet helemaal naar beneden en nu lijken het twee aparte bomen: de scheiding in beeld.  Ze doen het verder prima, hebben een flinke kroon en worden in de komende maanden weer afgezet zoals dat officieel heet, geknot dus.

Dikkere staken worden soms weer aangeplant om gaten te dichten van staken of bomen die afgestorven zijn, dat heet inboeten. Maar het wilgenhout wordt nog voor diverse andere doeleinden gebruikt en noemt men daarom geriefhout, hout voor je gerief/gemak.
Zo worden er van de dikkere takken bonenstaken gemaakt en wiggen om zware fruitboomtakken te ondersteunen, het dunnere hout wordt voor stookhout gebruikt. Wist je dat wilgenhout eigenlijk wel 2 jaar moet drogen?  En dat wiggen vroeger ook gebruikt werden om de waslijn omhoog te zetten? En dat bonenstaken altijd geschild moeten worden omdat ze anders vast gaan groeien? In onderstaand filmpje zie je hoe dat schillen gebeurt. Wat een werk hè dat wilgenhout.

Wil jij nou ook weleens een dagje meehelpen met het werken aan onze wilgen, meld je dan alvast aan of houd de website in de gaten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *