Het leven van een bijenkoningin

De bijenkoningin, ook wel de moer genoemd, is waar het om draait in de bijenkast. Zonder koningin sterft het volk uit, want zij zorgt voor de eitjes (het broed). Laten we bij het begin beginnen.

Wie wordt de koningin

In een bijenkast zit soms een zogenaamde zwermcel (of moerdop). Dat is een grotere cel gevuld met koninginnegelei, waarin een larve uit zou kunnen groeien tot een koningin (in het filmpje te zien). Het wordt een zwermcel genoemd omdat die (extra) koningin uit gaat vliegen. Dan ben je een deel van je volk kwijt. Daarom worden zulke cellen verwijderd, óf juist geoogst om in een andere kast te plaatsen waar de koningin dood gegaan is. De larve wordt daar dan gevoed en zeg maar gekroond tot hun nieuwe koningin.

Moerdop in de raat

Of een larve uitgroeit tot een werkster of koningin hangt af van het voedsel dat de larve de eerste zes dagen van zijn leven krijgt. De eerste drie dagen krijgen alle larven speciaal voedsel, maar daarna krijgt alleen nog de larve die koningin moet worden deze speciale koninginnengelei. Deze gelei wordt ook wel ‘geoogst’ om als gezondheidssupplement verkocht te worden.

Bruidsvlucht

Wanneer er een koningin geboren is, gaat ze op bruidsvlucht. Ze paart in de eerste week van haar leven met zo’n 10 tot 20 darren in de lucht. Daarna gaat ze terug naar het volk waar ze is geboren. De darren sterven na de paring, maar de koningin kan 4 à 5 jaar oud worden. Zij hoeft niet meer te paren om eitjes te produceren.
Elke dag legt ze tot 2000 eitjes, ze heeft namelijk wel 120 tot 150 eileiders, terwijl een gewone bij er 15 heeft. Daarnaast is ze is ook de enige die bevruchte eitjes kan leggen. Ze beslist tijdens het leggen of het bevrucht moet zijn of niet. Uit bevruchte eitjes komen bijen en de onbevruchte eitjes worden darren.

Koningin (met witte stip) met hofstaat
Aan het werk

Na 16 dagen gaat de koningin over de raten te kruipen, omringd door een hofstaat, en haar eitjes in lege cellen leggen. Ze meet de cel met haar pootjes of er een darreneitje (die zijn groter) of een bijeneitje in gelegd moet worden. De eitjes worden verzorgd en na 3 dagen, als het larven zijn, gevoed door verzorgbijen.
Met 2000 eitjes per dag creëert ze in 3 weken een volk van ruim 40.000 bijen. Dat is nodig omdat een bij maar kort leeft in het ‘werk’seizoen, herinner je nog het vorige bijenverhaal? Wanneer er geen nieuwe aanwas zou zijn, zou het uitsterven. In de winter is het rustiger voor de bijen en verzorgen ze speciaal de koningin.

Bijenlarven
Bijenlarven
(op)Gemerkt

De koningin in de kast van Cootje is nu goed te volgen met haar witte stip, het is een heel gedoe om haar gemerkt te krijgen zoals je kunt zien in onderstaand filmpje. En wanneer je haar dan toch apart hebt, is het handig om haar te kortwieken (zie filmpje) zodat ze niet op pad gaat en je een deel van het volk kwijt bent. Imker zijn is een veelzijdige passie, waar veel kennis voor nodig is. Maar vooral rust!

Vijand

Er is ook een vijand voor de bijen waar imkers erg beducht voor zijn: de varroamijt. Deze mijten zijn minieme beestjes die zich in het broed vermeerderen en zich met de lichaamssappen van de larven voeden. Die zijn minder vitaal en vaak besmet met ziekten door de mijten. De bestrijding daarvan gebeurt door middel van druppelen. Elke keer vermengd met iets anders omdat de mijt anders resistent wordt.

4 antwoorden op “Het leven van een bijenkoningin”

  1. Gewoon zonder handschoenen werken is veel beter en komt geloofwaardiger over en je gaat humaner met de bijen om
    Leo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *