Het is groeizaam in het Bos

Het is zomer en dan groeit en bloeit er van alles, zo ook in het Bos.  Zijn het niet de appels en de bramen dan toch zeker de kuikens. We laten je even meekijken.

Fruit

Overal in de mooie polder van Altena zijn fruitboomgaarden, voor de mensen op het platteland is dat heel gewoon. Fruit kopen we hier vaak bij de boer of de boomgaard, overal staan tegenwoordig kiosken aan de weg. Maar in de stad is dat ver weg en kopen mensen of op de markt, in de supermarkt of bij de groenteman. Hoe het fruit bloeit en groeit (en als we niet uitkijken opgegeten wordt door vogels en insecten) voor het in de boodschappentas zit, is soms onbekend.

In het Bos staan meerdere soorten fruitbomen en als we bedenken hoe de bloesem op 1 april bedekt was met sneeuw, is het bijzonder hoeveel fruit er toch aanhangt nu. De bomen worden niet bespoten, de oogst is dus meestal met plekjes en/of vlekjes. We laten daarnaast de insecten en vogels ook vaak meegenieten. Dat kon je pas nog zien toen we je over de kersenboom vertelden. Deze keer laten we je meekijken naar andere fruitsoorten, hoe goed ze groeiden en de mee-eters…. zelfs de lammeren eten mee!

Kuikenupdate 2

Wat er ook goed groeit zijn de kuikens. Weet je nog hoe het begon? Vier Lakenvelder kuikentjes van 2 dagen oud met een zijdehoen die ze uitgebroed had. Zo schattig waren ze en wat was de pleegmoeder beschermend. Na een paar weken gaven we weer een update en zag je hoe hard ze groeiden op het voer wat Jan ze gaf en ook dat ze in een verplaatsbare ren zaten. Deze keer weer een update, waarschijnlijk de laatste met pleegmoeder. De kuikens zijn nu 6 weken en binnenkort gaat de zijdehoen terug naar Cees.

Jan is bezig om de oude kippenren (we hebben er namelijk twee) te vernieuwen, dan gaan de kuikens in dat nieuwe verblijf, want ze groeien uit hun huidige ren. Als ze oud genoeg zijn is het idee dat de kippen die we al hebben, bij de kuikens geplaatst worden. Als dat andersom gebeurt, dus de nieuwe bij de oude in de ren, wordt het ruzie volgens Jan. De pikorde is streng bepaald in het kippenleven. Als afsluiter is het leuk te zien dat ze zo gek zijn op appels waar we dit artikel mee begonnen. We hebben er genoeg om de kippen te laten smullen, lekker groeizaam zo’n natuurlijk cirkel.

Appels voor de kippen
Appels voor de kippen

Wist je dat je op de kleine foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

6 antwoorden op “Het is groeizaam in het Bos”

  1. Hoi, met Ria mooie plaatjes weer het is altijd genieten als ik er kom vind het zo mooi als het weer me toe laat kom ik er vaak pik af en toe een mooi fotootje mee..

    1. Dankjewel Ria. Er is momenteel genoeg te fotograferen voor jou en voor ons leuk om dan soms jouw plaatjes uit het Bos terug te zien in het Altena Nieuws 📸👌🏻🌺🦋

  2. Wat zijn de lakenveldertjes al gegroeid zeg. ! Zou leuk zijn als ze ook nog zwart-witte eitjes gingen leggen, maar helaas ha,ha!
    De bramen zien er heerlijk uit.

  3. Zo zo, wat geweldig! Weer een vertoning van heeel veeel geduld!
    Fijn,dat je ons mee laat genieten van alles wat groeit en bloeit! Bedankt hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *