Het is alweer Pasen

De kerstdagen zijn voor ons gevoel net geweest en het is alweer Pasen. Dat betekent ook lente, gele bloemen en lammetjes. Maar wat weet jij van Pasen en de geloven en gebruiken? Wij zochten het een en ander voor je uit.

Oorsprong van Pasen

De oorsprong van Pasen ligt bij de Joden, zij vieren Pesach met het slachten van een lam, het eten van ongezuurd brood en het drinken van wijn. Het Laatste Avondmaal van Jezus, Zijn verraad op witte Donderdag en arrestatie en kruisiging op Goede Vrijdag; alles gebeurde met Pesach. Daarom is het wel verbonden met ons Paasfeest, maar toch is wat er gevierd wordt niet hetzelfde. De Joden vieren de uittocht uit Egypte, de christenen vieren de opstanding van Jezus drie dagen na Zijn kruisiging.

En dan nog eieren en paashazen

Dan hebben we nog die andere paastradities met chocolade paashazen en gekookte, gekleurde en verstopte eieren. Waar komt dat dan weer vandaan? Nou in de Middeleeuwen mocht men in de vastenperiode (de 40 dagen voor Pasen) geen vlees en eieren eten. De kippen beginnen dan net goed te leggen, dus die eieren werden gekookt om ze te langer te kunnen bewaren. Na de vastentijd werden eieren mooi versierd cadeau gegeven en zo werd het een traditie om met Pasen (beschilderde) hardgekookte eieren te eten. Wist je dat we in Nederland 35 miljoen eieren eten met Pasen?

Het verstoppen van eieren komt waarschijnlijk ook van heel vroeger. Toen werden er eieren in de akkers gestopt omdat men dacht dat zo de grond vruchtbaar gemaakt kon worden. Het Paasfeest was vroeger in veel culturen een vruchtbaarheidsfeest en hazen en eieren staan allebei symbool voor vruchtbaarheid en nieuw leven. Opstanding, nieuw begin, lente, vruchtbaarheid: een logische redenering. Ook de kleur geel heeft daarmee te maken: zonlicht, gele bloemen en eieren.

Fijne dagen gewenst

Hoe dan ook, op welke manier jij Pasen beleeft en gelooft… wij wensen je fijne dagen toe met wat zonneschijn en een kleine Paaswandeling door het Bos vanuit je luie stoel. Wil je zelf een Paaswandeling komen maken? Op 2e Paasdag zijn we ook open zijn tussen 11.00-16.00 uur.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

4 antwoorden op “Het is alweer Pasen”

  1. Wat een mooie wandeling. Met duidelijke beknopte informatie.
    Hopelijk genieten er ook veel mensen van een live wandeling door het Duyls Bos. Het is de moeite waard.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *