Het Bos als filmdecor

Ja je leest het goed, het Bos fungeert als filmdecor voor de film: ‘De Swarte Krie van De Deelen’ een korte film over kinderfantasie en rouwverwerking.

Lavender films

Charlotte Rietbergen en Samantha Janssen van Lavender Films hebben via internet het Bos gevonden als fantastisch decor voor een deel van hun te realiseren film. Ze namen contact op, zijn komen kijken en kregen een rondleiding. Het was nóg mooier dan ze hadden verwacht en na overleg van allerlei (vooral praktische) zaken en nog veel meer bezoekjes met meerdere crewleden is op 3 september de lange opnamedag geweest, van 08.00-21.00 uur. Hiervoor was het Bos gesloten voor bezoekers en kwam er een crew van zo’n 30 mensen. We maakten er een filmpje van, zodat jij kunt zien hoe het was.

Het verhaal in het kort

Terwijl de volwassenen druk bezig zijn de uitvaart van haar oma voor te bereiden, is Dieke met belangrijkere zaken bezig: het beschermen van poppen tegen de mythische Swarte Krie van de Deelen. Gewapend met niets meer dan haar fantasie en een koekenpan.

De Swarte Krie van De Deelen vertelt het verhaal van de kleine Dieke die door haar fantasie de dood van haar oma een plekje geeft. Hoewel rouwverwerking een duidelijk thema is, is dit verhaal geschreven als een pleidooi voor de fantasie en om kinderen de tijd te geven zich te laten ontwikkelen in hun eigen tempo. Lavender Films heeft voor de realisatie van deze film subsidie van het Filmfonds en van het Stimuleringsfonds Rouw gekregen.

De cast

De Friese taal speelt een belangrijke rol in ‘De Swarte Krie van de Deelen’, waarmee de Friese taal levend wordt gehouden. De Fries sprekende rollen in de film worden daarom ook vertoond door acteurs van Friese bodem, zijnde Joop Wittermans, Joke Tjalsma en Nynke Heeg. De rol van de niet Fries spekende vader zal worden vertolkt door Joep Vermolen. De hoofdrol van de kleine Dieke is voor Anna Klaassen.

Pers

Lavender Films had de pers uitgenodigd en daar werd gehoor aan gegeven. Allereerst zaterdagochtend een live telefonisch interview op Radio A-FM. Michel Pruijmboom ruimde een plaatsje in bij zijn programma A-Magazine voor een interview met Cindy Postma, die in haar kraaienpak Michel te woord stond. Afgelopen week stond er een uitgebreid artikel in het Brabants Dagblad en AD Rivierenland.

Première

De film gaat in januari in première en zal op diverse plaatsen in Nederland te zien zijn, daarnaast zal de film hoogstwaarschijnlijk tijdens filmfestivals te zien gaan zijn. Dat hangt ervan van af door wie deze film allemaal aangekocht gaat worden. De planning is dat in april het Bos een vertoning gaat komen voor een speciale doelgroep, maar daarover later meer.

Wist je dat je op de kleine foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

8 antwoorden op “Het Bos als filmdecor”

  1. Leuk filmpje . Duyls Bos is hier bijzonder geschikt voor. Nu maar hopen dat ik em niet mis als het op Tv komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *