Het belang van vlinders in je tuin

Al meerdere malen hebben we geschreven over insecten en in het bijzonder vlinders in en rond het Bos. Nu het herfst is lijkt het misschien een rare tijd om een stukje over vlinders te plaatsen, maar daar zit een gedachte achter. De herfst is namelijk de tijd om planten te zetten in je tuin, of om bollen te poten voor het voorjaar. Daarbij heb je best veel keuze uit soorten die speciaal geschikt zijn om vlinders naar je tuin te lokken. Vaak staat het er zelfs specifiek bij in de tuincentra.

Vlinders op Zuid

Op Zuid zijn we bezig om een bijen- en vlindertuin aan te leggen, ook daar hebben we al over verteld. Maar nogmaals willen we je vertellen hoe belangrijk het is om de vlinders van voedsel te voorzien in jouw tuin of op je balkon. Het is toch een feestje om deze fleurige fladderaars bezig te zien?

Vlinders
Vlinders

De vlinders op bovenstaande foto kwamen allemaal al eens langs in artikelen op onze website of in de fotogalerij. Maar er komen steeds soorten bij die we niet eerder zagen en we zijn nog niet eens klaar met de aanleg! Wil je vlinders leren herkennen in je tuin of onderweg? Dat kan via de website van Natuurmonumenten, kijk maar eens of je de vlinders op de foto kunt vinden.

Kolibrievlinder

Onlangs zagen we ook de kolibrievlinder (Macroglossum stellatarum). Hij is niet zeldzaam meer in Nederland. Ons klimaat is veranderd, dus krijgen we ook andere diersoorten die hier kunnen overleven. De kolibrievlinder is net een piepklein vogeltje met vliegensvlugge vleugeltjes en een lang tong waarmee hij nectar uit de bloemkelkjes haalt. Omdat de kelkjes van het ijzerhard (Verbena bonariensis) tamelijk ondiep zijn, ging hij zo vlug van bloem naar bloem dat een foto maken niet gelukt is, maar een filmpje wel.

Blauwtje

Ook een nieuwkomertje op Zuid is het blauwtje, waarvan vele soorten zijn. Dit is hoogstwaarschijnlijk het Icarusblauwtje (Polyommatus icarus), een opvallend dartelend vlindertje. De bovenkant van zijn vleugeltjes is schitterend blauw (de vrouwtjes van deze soort zijn vreemd genoeg bruin) en de onderkant heeft meerdere lichte kleuren.

Vlinders zijn belangrijk

We zijn heel blij met steeds weer nieuwe soorten. Maar we willen jullie ook doordringen van het feit dat vlinders naast mooi, ook nuttig en nodig zijn! Vlinders zijn namelijk al jaren de sterkst bedreigde diersoort, terwijl ze een belangrijke schakel in de voedselketen zijn. Bij de Vlinderstichting kun je een lijst van planten voor vlinders vinden en je kunt er ook het gratis boekje ‘Tuinieren voor vlinders’ aanvragen.

Daarnaast zijn er heel veel soorten bloembollen die veel nectar bevatten en dus ook geschikt zijn voor vlinders. Neem bijvoorbeeld blauw druifje, sneeuwklokje, anemoon, tulp, krokus, hyacint en sieruien. De bollen liggen nu overal in de tuincentra, maar kies altijd voor onbespoten biologische bloembollen, want bestrijdingsmiddelen kunnen bijen en vlinders juist beschadigen. We gaan, samen met jou, op naar een bloem- en vlinderrijk 2021!

Wilde bloemen op Zuid
Wilde bloemen op Zuid

4 antwoorden op “Het belang van vlinders in je tuin”

  1. Beste Agnes

    Ik ben niet zo blij met vlinders in mijn tuin. Ze leggen n.m.l. hoopjes met eitjes in mijn koolplanten. De eitjes groeien uit tot rupsen en die rupsen vreten de planten finaal kaal. Vlinders zijn mooi maar wel in andersman tuin als het even kan.

    1. Tja ik kan me je irritatie wel voorstellen, maar misschien vind je op deze website wat natuurvriendelijke tips, zodat je ook kunt genieten van de vlinders in je (moes)tuin:

  2. Nou bij mij kunnen het er niet genoeg zijn, heerlijk. Maar ik heb ook echt veel planten waar vlinders op af komen, prachtig!

    1. Twee reacties op dit artikel die mijlenver uit elkaar liggen Loes. Die rupsen van het koolwitje zijn wel echt rupsje nooitgenoeg ? dat zien we ook in het Bos. Maar het belang van vlinders is echt groot, dus blij dat jij ervan geniet ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *