Het bakhuis

Wie het Bos bezocht heeft weet dat er veel materialen en gereedschappen van vroeger te vinden zijn. Jan heeft zijn hele leven verzameld en had aardig wat wensen voor in het Bos. Zo richtte hij het Duylhûske in als een huisje uit vroeger tijden, maar hij kwam al snel plaats tekort. Dus verrees het vitrinehuisje, met in elke vitrine andere verrassingen van vroeger. En intussen droomde hij van een langgekoesterde wens: een bakhuis en verzamelde alvast de benodigde materialen en attributen.

Duylhûske
Duylhûske
Bakhuis

Wat is een bakhuis zul je denken. In openluchtmusea zie je ze nog, daar zag Jan ze ook. Het was vroeger een belangrijk gebouwtje, niet alleen voor het bakken van brood. Naast de oven stond dikwijls de sopketel, waarin het varkensvoer werd gekookt. In diezelfde koperen ketel werd ‘s maandags de was gekookt en een maal per week op vrijdag, als de warmte van het bakhuis er nog hing, ging men zich daar wassen en gingen de kinderen ‘in de teil’.

Tot de dertiger jaren van de 20e eeuw bakte nagenoeg iedereen zijn eigen brood, meestal op een vaste dag in de week, bijv. vrijdag. Eerst binnenshuis, maar uit oogpunt van brandveiligheid later in een vrijstaand bakhuisje. Pas veel later haalde men brood bij de bakker.

Hoe bouw je zoiets

Voor zo’n bakhuis wordt meestal gebruik gemaakt van een gangbaar model: het werkgedeelte en het ovengedeelte ertegenaan. Voor het bakhuis heeft Jan zoveel mogelijk oude materialen hergebruikt, van stenen, plavuizen, dakpannen, deur, ramen tot kozijnen.
Maar ook voor de inrichting zocht Jan materialen zoals een deegbak, schieters enzovoort. Hij heeft veel gehad aan de website van het Belgische MOT, Museum Oude Technieken. Hij heeft zelfs een sedimentatieproef in verband met het bezinksel van het te gebruiken leem gedaan. Daarnaast kreeg hij veel praktische tips van bakhuisbouwer/restaurateur/bakker Gijs van Aarle.

 

Gijs van Aarle

Gijs van Aarle plaatste in de rubriek ‘Lezers helpen lezers’ van het Brabants Dagblad een berichtje dat hij ovendeurtjes zocht, Jan nam contact met hem op.  Daarna boekten Jan en Jenny een B&B in Sint-Oedenrode en bekeken samen met Gijs een aantal bakhuizen. Er werden tijdens de bouw regelmatig mails met vragen en foto’s gestuurd, waarop Jan weer tips en trucs gemaild kreeg van Gijs. ‘Bij leven en welzijn’ (want toch al op leeftijd) wil Gijs bakkers opleiden voor het bakhuis in het Bos. De eerste aanmelding hebben we al binnen!

Droog

Intussen is na 2 jaar bouwen het dak erop, de oven dicht en werkt Jan droog. De oven wordt om de dag even opgestookt om het vocht uit de stenen te krijgen.  Zolang er nog druppeltjes op het ovendeurtje zitten na het stoken, is het nog niet droog genoeg. De musterds hout liggen onder de oven te drogen, dat zijn takkenbossen die worden gestookt in de bakoven. Vroeger kochten de bakkers elk jaar een partij musterds bij de boeren, om hun bakoven mee te stoken.

Nu wordt het tijd voor het interieur van het bakhuis, ook dat moet worden zoals het vroeger was. We houden je op de hoogte wanneer er gebakken kan worden, maar ga eerst maar eens gemakkelijk zitten voor een extra lang filmpje over deze megaklus!

10 antwoorden op “Het bakhuis”

  1. Wat een mooi filmpje en wat een werk om een bakhuisje te maken.
    Wij gaan naar de witgoed winkel en kopen een oven.
    Maar het brood zal wel lekkerder smaken in het bakhuis van Jan, daar is zoveel liefde in gestopt, dat ga je zeker proeven.
    Ook complimenten voor de maker van de film, daar zijn ook wat uurtjes ingestopt.

    1. Dankjewel Lena voor deze mooie complimenten, we aanvaarden ze graag! En precies wat je zegt, tegenwoordig is er zoveel vanzelfsprekend geworden met apparatuur en alles te koop in de supermarkt. Goed om daar eens bij stil te staan. Volgend jaar gaan we brood bakken in ons bakhuis, we houden je op de hoogte! ??

  2. Wat een werk is er gedaan zeg om dit mooie resultaat te zien.
    Mijn compliment hoor.
    Ook voor de maker van het filmpje …super.
    Succes met het bakken tzt ?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *