Herfstige oktobermorgens

Het is echt voelbaar, de herfst is begonnen, het is kouder en ‘s morgens vaak vochtig. Maar doordat het zo lang best mooi weer bleef, staat er nog best veel in bloei.

Bloemen op Zuid

De glinsterende dauwdruppeltjes versieren de vele bloemen die nog in bloei staan: herfstige oktobermorgens. We zien zelfs nu nog klaprozen staan, die heeft Henk heel laat gezaaid. Ze geven mooi kleur aan de bloementuin op Zuid, geniet maar even mee.

Van de bedauwde bloemen hebben we alle foto’s in een filmpje gestopt omdat we ze allemaal wilden laten zien en niet maar een kleine greep.

Ook op Noord bloeit nog wat moois

Op Noord staat komkommerkruid of Bernagie (Borago officinalis), een heel opvallende plant met harige stengels en bladeren en schitterende lichtblauwe klokvormige bloemetjes. De kiemplantjes lijken op die van de komkommer en de jonge scheuten smaken ook naar komkommer, vandaar de naam komkommerkruid. Hij heeft meerdere namen naast de al genoemde, wat denk je van boerinnekes, parapluutje, prikneuzen, steekneusje of nachtlichtje.

Vroeger werd het de plant in de kruidengeneeskunde gebruikt: Borago zou een verbastering zijn van ‘cor ago’ betekent ‘Ik werk op het hart’. De Romeinse Gaius Plinius schreef in de jaren 50 aan het begin van onze jaartelling over deze plant ‘ego Borago Daudia semper ago‘ wat vrij vertaald ‘ik, komkommerkuid, breng altijd moed/blijdschap‘ betekent. In de Middeleeuwen liet men de bladeren in wijn trekken, dat zou melancholische stemmingen tegengaan en kon men zich letterlijk en figuurlijk moed indrinken.
Tegenwoordig wordt het alleen als kruid in de keuken gebruikt, waar het diverse toepassingen kent, zoals toevoegen aan salades of koken als spinazie. De bloemetjes zijn erg decoratief en als eetbare bloemen te gebruiken op verschillende manieren. De websites van Tuinadvies en Ecolonie vertellen je nog meer over deze mooie ouderwetse plant.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

En wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op FacebookInstagram of X (Twitter) en blijf helemaal op de hoogte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *