Herfst

Het is herfst, dat kan je niet ontgaan zijn. De nachten worden kouder en het is pas laat licht en alweer vroeg donker. De winkels presenteren weer stoofpotjes en stevige soepen en de kruidnoten liggen al in de schappen. Maar ook in de natuur verandert er veel.

Werk in de tuin

In het najaar wordt alles winterklaar gemaakt zoals dat heet. De moestuin wordt grotendeels leeggehaald, het fruit geplukt en veel bloemen worden afgeknipt. Ook de sloten vragen weer aandacht, daar begint Jan binnenkort weer mee. Baggeren en de slootkanten schonen is altijd een grote klus in het Bos. Hij is nu al begonnen met de kanten en het kroos, waarvan je pas al een klein filmpje kon zien.

Somber of blij

Er zijn best aardig wat mensen die somber worden van de herfst, door de donkere dagen. Dat is gemakkelijk te verklaren, want de kracht van het zonlicht neemt behoorlijk af en het is vaker regenachtig weer. Dus komen we licht tekort. Dat geldt ook voor bomen en planten, zij stoppen hun voedselproductie waardoor de bladeren verkleuren en uiteindelijk afvallen.

Chlorofyl heet de stof die ervoor zorgt dat bladeren groen zijn. Als deze stof afneemt komen andere stoffen meer naar voren. Die zijn dan op hun beurt verantwoordelijk voor het oranje, rood en geel van de herfstkleuren. Die prachtige rode, oranje en gele pigmenten zijn er eigenlijk al het hele jaar, net onder het oppervlakte van het blad. Ze komen tevoorschijn in de herfst en geven ons daarmee vaak een blij gevoel. De herfstkleuren zijn warm, maar ze zijn er maar even dus geniet er nu met volle teugen van! Loop je even mee door het Bos?

6 antwoorden op “Herfst”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *