Het voorjaar komt met voorzichtige schreden naar ons toe. Je ziet het overal aan, de bollen komen boven de grond, de wilgen verkleuren en de hazelaar bloeit. Maar in het Bos zien we opeens ook de kerstroos in bloei komen. Die zijn zo mooi dat we dat graag willen delen met jou. En dan die vondst op zolder, lees maar snel wat dat was.
Kerstroos of nieskruid
Kerstrozen; planten met veel historie en zo’n 15 soorten. We schreven er vorig jaar ook al eens over, dat gaan we niet weer overtypen natuurlijk, dat kun je hier teruglezen als je wil. Heel kleurrijk zijn de kerstrozen, in het Bos hebben we meerdere soorten en kleuren. De klokvormige bloemen hangen naar beneden om hun kostbare meeldraden en stampers te beschermen tegen winterse buien, zoals we vorige week opeens beleefden.
En wat betreft nieskruid, dan denk je misschien aan iets hooikoortsachtigs met kerstrozen (Helleborus). Nou nee dat is het niet. Nieskruid is een andere veel gebruikte naam van het Helleborusgeslacht en die naam komt doordat je moet niesen als je fijngewreven plantendelen opsnuift.
Een andere soort heet zelfs stinkend nieskruid (Helleborus foetidus) en wanneer je die bladeren wrijft ruikt het echt niet lekker, een soort rotte aardappelenlucht lijkt het wel. Ze bloeien allebei momenteel bij ons in het Bos en we vinden ze ook mooi met hun decoratieve blad. Kijk de foto’s van de stinkende tak van de Helleborus maar eens goed, je ruikt hun geur hier toch niet.
De vondst op zolder
Op de zolder van het huisje heeft Jan opslag van allerlei oude spullen die tevoorschijn komen op bijvoorbeeld open dagen. Omdat hij nu al bezig is met uitzoeken voor dat evenement met Pinksteren (noteer alvast 27, 28 en 29 mei!) was hij op zolder bezig en wat kwam hij daar tegen? Een enorm wespennest met prachtige structuren. We hadden afgelopen zomer wel gezien dat er wespen af en aan vlogen door een kiertje van het luik, maar nu kwam hun huis tevoorschijn. We hebben het niet stukgemaakt, want de buitenkant is al bijzonder genoeg om te zien.
Een wespennest wordt hoofdzakelijk gemaakt van verweerd hout, dat de wespen fijnkauwen tot een soort papier-maché. Hiervan maken ze het wespennest met raten. Wespen kunnen voor mensen ook heel nuttig zijn, want om de larven in het nest te voeden, vangen de werksters vliegen en muggen. Een nest van 6.000 wespen kan zo in één week een half miljoen vliegen en zo’n 130.000 muggen vangen, dat is niet niks. Daarnaast fungeren ze ook als een soort natuurlijke opruimingsdienst, want kadavers van kleine zoogdieren, amfibieën en vogels worden in stukjes gebeten en gevoederd aan de larven. Vorig jaar zagen we in het Bos hoe een half opgegeten merel opgeruimd werd. Op de website van Natuurpunt kun je meer lezen over het nut van wespen.
Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?
Mooi zo’n wespennest en prachtig de helleborussen! ❤️
Dat wespennest was een bijzondere verrassing daarboven Loes, zo knap hoe dat gemaakt wordt 🐝
Stinkend nieskruid is bij ons in de tuin “gewaaid”? De plant doet het goed in de zijtuin.
Een andere helleborus was heel zielig, we hebben hem in een pot geplant en nu bloeit hij als de beste.
Wat een werk hebben die wespen verzet om zo’n mooi nest te maken. Echt apart!
Zo zie je maar dat elke plant weer iets anders nodig heeft om te bloeien. Goed dat jij de juiste ‘touch’ gevonden hebt Ruth 💮💮
Dank v h delen van de mooie plaatjes en info over wespennest. Kerstroos zie ik bij mij nog niet. Een wespennest ooit in handen gehad, een waar kunstwerkje.
Dankjewel voor je compliment Irene, we delen onze vondsten graag met je 💮🐝
Prachtig wat die wespen gemaakt hebben, maar ook super mooi wat voor filmpje jij weer gemaakt hebt.
Wij vonden het de moeite waard om te delen Annie, dank voor je compliment 🐝