Heksenbezems en Lakenvelders

Wat moet je nou met heksenbezems en Lakenvelders in het Bos denk je nu zeker. Dat gaan we je vertellen, laten we beginnen met de Lakenvelders. Het blijkt naast een koeienras ook een kippenras te zijn!

Lakenvelder kippen

We hebben 5 dames en een heer, het zijn middelgrote legkippen en ze zijn erg mooi! We hebben ze gekregen van Cees, die had er teveel. Ze hebben, net als de Lakenvelder koeien, ook een zwart-witte tekening.

Het nieuwe koppel moest wel eerst wennen aan onze bruine kip en het oude zwarte krielkipje. Maar de pikorde was snel bepaald door heer haan en het gaat nu goed. Ze zitten nog binnen, want de buitenren moet nog extra beveiligd worden. We willen niet dat de bunzing weer een gaatje kan vinden om een slachting aan te richten.

De kippen vinden het nog wel spannend wanneer er iemand het hok inkomt, dan kruipen ze bij elkaar achterin. Het grappige is, dat wanneer je weggaat en de deur dicht gedaan hebt, heer haan zich even luid en duidelijk laat horen: kukelekuuuuu!

Heksenbezems

Tja en dan die heksenbezems, waar komen die vandaan. Het zijn zogenoemde gallen op wilgentakken. Er zijn heel veel soorten gallen, pas lieten we je al zo’n kleine oranje op een appelboom zien weet je nog? De gallen op de wilgentakken zijn wat groter. Pas kwam Jan al een kroongal tegen, maar nu zagen we twee bijzondere met sliertjes. Zo’n apart aangroeisel verdiende wat foto’s en na enig zoeken op internet bleek het om een heksenbezemgal te gaan.

De Bomenstichting meldt dat de heksenbezemgal een opmerkelijke verschijning is die zo nu en dan aantroffen wordt op de schietwilg, treurwilg, kraakwilg en amandelwilg. Deze gal bestaat uit een, soms decimeters grote, grillig gevormde bundel takjes bedekt met kleine schubachtige blaadjes. Waardoor de boom deze woekeringen maakt is nog niet bekend. Wel is zeker dat mijten vaak in grote getalen in deze gallen voorkomen. Maar tot dusver is nog niet bewezen dat deze ook de daadwerkelijke oorzaak van de gal zijn.

Het lijken welvogelnesten
Het lijken welvogelnesten

Wij vinden het een bijzonder gezicht en laten ze dus lekker zitten. Deze wilgen zijn dit jaar niet aan de beurt om afgezet te worden, dus de heksenbezems zitten er nog wel even. Je miste misschien de knotwilg in het rijtje hierboven. Maar knotwilgen zijn over het algemeen schietwilgen die geknot zijn, hier lees je hoe dat zit.

2 antwoorden op “Heksenbezems en Lakenvelders”

  1. Wat leuk om te lezen over de heksenbezem gal en wat een toepasselijke benaming. Dank voor het leuke stukje 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *