Heb jij ook al last van branderige ogen of niesbuien? Dikke kans dat dat van de Hazelaar is. Hij staat op de pollenkalender vanaf februari, maar door de zachte weersomstandigheden bloeit ook deze soort veel vroeger. Heb je hem weleens goed bekeken, of ken je alleen die gele wapperende sliertjes?

De Corylus avellena zoals de Hazelaar in zijn paspoort heet, staat op veel plaatsen als zogenaamd bosplantsoen. Dat is een term voor gemengde bosschages die als hagen of onderbeplanting dienst doen, vandaar dat je hem op zoveel plaatsen ziet. De struik wordt ook door imkers aangeplant, zodat vroeg in het jaar actieve bijen stuifmeel, oftewel pollen kunnen verzamelen, dat doen ze met behulp van de vele haren op hun lichaam.
Het is de eerste struik die in de winter bloeit en omdat er nog geen blad aanzit valt hij op. Maar laten we hem eens wat dichterbij gaan bekijken op de Hillse kade in het Bos, want de mannelijke en vrouwelijke bloei zit aan dezelfde struik, apart van elkaar. In eerste instantie zie je de beginsels van de sliertjes, dat worden de katjes genoemd. Het zijn de mannelijke bloemetjes die uit schubjes en meeldraden bestaan. Deze zitten er al vanaf het einde van de zomer en staan dan in de winter een tijdje stil. Nu beginnen ze te rijpen en geven ze pollen af. Maar waarom zoveel pollen?
De kleine vrouwelijke bloemetjes zitten in de oksels van de bladknoppen en vallen pas op wanneer ze gaan bloeien, met echt piepkleine, knalroze steeltjes. Dat zijn de stempels…. herinner jij je biologieles nog van de stamper, stempel enzovoort? Omdat de stempels van de Hazelaar zo klein zijn is er veel stuifmeel nodig om ze te bevruchten, want de wind moet voor de bestuiving zorgen en een groot deel waait erlangs. Na de bevruchting gaat de hazelnoot zich vormen, dit gebeurt pas bij struiken die volwassen zijn en dat is ongeveer vanaf 10 jaar. Het blad komt pas na de bloei aan de struiken.