Gewoon bijzonder

Ons Bos is geen gewoon bos, maar een bijzonder Bos. Een plek waar je telkens weer iets nieuws ontdekt, gewone dingen of gewone dieren die toch bijzonder zijn. Je blijft je verbazen over de natuur als je om je heen kijkt. We laten je een paar gewoon bijzondere dingen zien die we de afgelopen week tegenkwamen.

Apart spinnetje

Op de Hillse kade viel onze blik op iets groengeligs wat over een elzenblaadje bewoog. Een klein bolletje, wat was dat nou weer dan? Het had pootjes, een spinnetje dat ergens uitkroop misschien? Nee dat was het toch niet, het droeg iets op zijn rug. Dus foto’s gemaakt en Google Lens geraadpleegd. Het bleek de gewone komkommerspin (Araniella cucurbitina) te zijn, een van de in Nederland meest voorkomende spinnen. Nou die was ons nog nooit opgevallen en we vonden hem gewoon bijzonder.

Paddenstoeltjes in juni

Ja echt het is juni, maar ze zijn er hoor. Paddenstoeltjes komen opeens op omdat er zoveel nattigheid is gevallen. We zagen er op Noord opeens wel heel erg veel bij elkaar, zo mooi van die zilverachtige, kleine kunstwerkjes. Ze groeiden op een bergje houtsnippers, restant van de bomensnoei en het olifantenpaadje. Ze heten hazenpootjes (Coprinopsis lagopus), wat een leuke naam voor dit sierlijke, bijzondere inktzwammetje. Ze versierden de hele berg.

Zwarte rupsen

Afgelopen weekend hadden we het er met bezoekers in het Bos nog over dat we zo weinig rupsen zagen. En ook dat er nog zo weinig vlinders te zien zijn. Wat waren we blij verrast toen we dinsdag een enorme rupsenfamilie zagen op Noord. Op een hoge bos brandnetels zagen we minstens 50 zwarte rupsen. Zulke bijzondere, prachtig glanzende, zwarte rupsen met blauwe stekels.

Het zijn de rupsen van de dagpauwoog (Aglais io) en het vrouwtje zet een groepje van enkele tientallen tot honderden eitjes af op de onderzijde van een blad of op de stengel. Dat doen ze op waardplanten, dat zijn planten waar ze de bestanddelen vinden die nodig zijn voor zijn groei en vermeerdering. In dit geval was dat de grote brandnetel die beschut bij de composthoop op Noord staat.

6 antwoorden op “Gewoon bijzonder”

    1. Wat een leuk weetje deel je met ons Irene βšͺπŸŸ€βš«πŸ”΄ Het waren er zoveel, fijn dat we je toch op afstand mee konden laten genieten van jouw favorieten πŸ›πŸ›πŸ›

  1. Altijd weer een heerlijk momentje ….om
    De nieuwsbrief met al de mooie en leuke berichtjes te lezen

  2. Wat n prachtig mooi filmpje en een heerlijk muziekje erbij. Ik wist niet dat dit de rups is van de dagpauwoog. Leuk zo’n weetje.

    1. Dankjewel voor je compliment Marina. Wij wisten het eerst ook niet en nu hopen we natuurlijk dat ze met z’n allen rond het Bos gaan fladderen als ze uitgekomen zijn πŸ¦‹πŸ¦‹

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *