Gele lis en plaagdieren

In de sloten en plassen bloeit de gele lis en plaagdieren zoals luizen en rupsen, daar heeft iedereen weleens last van.

Gele lis

De gele lis (Iris pseudacorus) is familie van de iris in de tuin. Alleen houdt de gele lis van natte voeten en groeit aan de rand van stilstaand of langzaam stromend water. Ze staan nu zelfs ook langs de ecologische sloot; het is een beschermde soort, dus daar zijn we blij mee! Hommels, vlinders, bijen en zweefvliegen halen er nectar en zorgen zodoende weer voor de bestuiving.

De iris werd voor het eerste opgemerkt in 1504 v.C.  Farao Thoetmosis liet de iris als teken van zijn macht in de muurreliëfs van een tempel en op zijn scepter zetten . Sindsdien staat de iris in Egypte symbool voor overwinning. In Japan staat de bloem voor moed en in Europa voor ridderlijkheid. En in islamitische culturen staat de iris symbool voor welvaart, in het christendom werd de iris door de driedelige bloemen als symbool gezien voor drie-eenheid. Een bloem met een bijzondere geschiedenis zodoende.

Plaagbeestjes

Momenteel zijn er door droogte en wind op veel planten luizen te vinden. Dat vinden lieveheersbeestjes dan weer heerlijk, luizen zijn een onderdeel van hun voeding. We zagen al stengels vol luizen van jonge zonnebloemplantjes.

Daarnaast is het weer de tijd van de spinselmotten, die onder andere de kardinaalsmuts kaalvreten en ‘versieren’ met witte webben. Ook fruitbomen moeten eraan geloven. Maar gelukkig lijden de bomen daar niet heel erg onder. De bladeren groeien weer aan en de bloemen en/of vruchten hebben niet zo te lijden onder de massale aanval.

Over de vlogwedstrijd

We hebben van NationaleVrijwilligersprijzen.nl bericht gekregen dat we helaas niet in de prijzen gevallen zijn dit jaar. Volgend jaar herkansing in een nieuwe ronde! Wil je de vlog nog eens terugkijken? We delen hem nog een keer met je.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

Wist je dat we met Pinksteren weer open dagen hebben?

En wist je dat we om de dag iets op onze sociale media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op FacebookInstagram of X (Twitter) en blijf helemaal op de hoogte!

2 antwoorden op “Gele lis en plaagdieren”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *