(Geen) boswerk

Nederland worstelt momenteel met de (sociale en arbeidzame) ontwrichtende gevolgen van het Coronavirus en ook het Bos schikt zich naar de maatregelen van het RIVM. Dat betekent dat het Bos gesloten is voor bezoekers, dat Jan en Jenny waarschijnlijk wel doorgaan met hun werkzaamheden, maar vrijwilligers op verzoek wegblijven. Het boswerk komt daardoor op een lager pitje. 

Wilgen knotten

Dat er genoeg te doen is weten jullie vast uit voorgaande berichten, maar we willen je de samenvatting van de werkzaamheden, op een koude, sombere vrijdag van ruim 1 week geleden, niet onthouden. Hierin zijn Jan, Gerrit en Ries bezig met het knotten (ook wel afzetten genoemd) van de wilgen op de Hillse kade. De weken ervoor hebben ze het lage struikgewas (bosplantsoen) gedund en nu zijn de bomen aan de beurt. Dat is een behoorlijk zware klus, de takken worden gezaagd en vallen soms in de sloot waar ze weer uitgevist moeten worden. Maar het zijn ook uit de kluiten gewassen dikke takken, die er 3 jaar over gedaan hebben om lekker stevig te worden.

De takken worden daarna in zijn geheel naar het Bos gesleept waar Jan ze ontdoet van de zijtakken. Deze worden op lengte/dikte gesorteerd en gebost om als stookhout gebruikt te gaan worden. De dikke takken worden gesorteerd op type en opgeborgen om als geriefhout dienst te doen, maar daarover volgt later nog een artikel.

Tot dan moeten jullie het doen met verhalen en foto’s van vóór Corona, maar  wees niet bang, daarvan hebben we er voldoende. Sterkte voor alle lezers, neem geen risico’s, gebruik je verstand, denk ook aan je medemens en blijf gezond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *