Fruitbomen snoeien

We hebben al vaker artikelen geschreven en filmpjes gemaakt over snoeien. Maar fruitbomen snoeien is wel een vak apart. Daar hebben wij zelf niet genoeg kaas van gegeten, dus kwam er een professional voor onze appelbomen.

Snoeien op Noord

Op Noord staan oude appelrassen met de prachtigste namen, zoals je in een ouder artikel kunt lezen. Fruitbomen hebben hun eigen, specifieke onderhoud nodig,ย  Zo moeten sommige takken uitgebogen worden, dan worden ze vastgezet met een touwtje aan een oog op de steunpaal tot ze in die stand blijven staan. De grond om de stam heen moet vrijgehouden worden van onkruid en ze moeten zo om de twee jaar ‘s winters gesnoeid worden. In de winter staat de sapstroom stil en is het voor (de meeste) bomen de juiste tijd om te snoeien.

Fruitbomensnoei op Noord
Fruitbomensnoei op Noord
Welke loten

Je hebt kortlot en waterlot. Kortloten zijn korte takken met bloesemknop en weinig groeiknop. Waterlot is juist andersom, dat zijn snelgroeiende takken die recht omhoog gaan. Die halen energie weg van de bloesemtakken, dus het meeste waterlot wordt weggehaald. Het is de bedoeling om ruimte en dus licht in de kruin te krijgen en de onderste zware takken moeten breeduit staan.

Piet Sprangers, een gepensioneerde fruitteler kwam snoeien en vertelde intussen aan Gerrit waar hij op moet letten. Hij ging in een mum van tijd van bom tot boom met zijn snoeischaar op accu, tik tik tik…. klaar. We hopen dit jaar echt op een beetje oogst. Vorig jaar waren er prachtige bloesems, maar die zijn door de voorjaarsstorm in mei allemaal uit de bomen geblazen.

Appelboom op Noord
Appelboom op Noord

Wil je zelf aan de slag met je appelboompje? Op deze pagina van Groene Passies staat een duidelijke handleiding.

2 antwoorden op “Fruitbomen snoeien”

    1. Inderdaad Nelly, er wordt veel werk verzet in het Bos. Wat betreft die appeltaart ๐ŸŽ๐Ÿ๐ŸŽ daarvoor gaan we duimen dat er appels aan komen dit jaar ๐Ÿคž๐Ÿป๐Ÿ˜Š

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *