Fruitbomen snoeien en vogelnieuws

Zoals beloofd gaat het over snoeien, we kijken deze keer mee met het snoeien van fruitbomen en we hebben vogelnieuws: over nest(kast)jes en een verslag van onze vogelaar.

Vogelnieuws

In het Bos hebben we ruim 40 nestkasten ophangen voor diverse vogelsoorten. Die maakt Jan elk voorjaar schoon en kwam daarbij deze keer een nestje met gemummificeerde koolmeesjes tegen. Waarschijnlijk doordat de ouders verdwenen zijn door onbekende oorzaak. We hebben ook elk jaar een groepje staartmezen die vlakbij het huisje in een dikke taxusstruik zitten. Dit jaar hebben ze voor een jonge taxus pal voor het raam gekozen en dat levert bijzondere beelden op. Kijk maar mee.

Onze vogelaar Adrie is weer vroeg op pad gegaan vorige week zondag en maakte daar voor ons een boeiend verslag van.

Het prachtige geluid van jodelende wulpen was het eerste wat ik hoorde, toen ik vanmorgen in het Duyls Bos arriveerde. De hemel kleurde rood, de zon was in aantocht. Op Noord, waar het nog steeds erg drassig is, vlogen putters van boom naar boom. Kool- en pimpelmezen, vinken en een heggemus lieten van zich horen.
Ook in het Bos waren al veel soorten wakker. De grote bonte specht zat te roffelen en kauwen, kraaien, eksters, hout- en holenduiven vlogen af en aan. Opvallend veel boomkruipers lieten zich zien en horen en roodborsten zaten te snikkeren in het hout. De winterkoning en een eenzame merel ontwaakten. Stormmeeuwen en aalscholvers vlogen over de boomtoppen en een enkele buizerd liet zich horen.
Op Zuid was het opvallend stil, de zangvogels moeten nog komen. Wel arriveerde er een grote groep huismussen, een gaai aanschouwde het een en ander. Ook op de Hillse kade waren de boomkruipers van de partij, samen met putters, vinken, pimpelmezen, en houtduiven. Vanaf de weilanden klonk het geluid van gakkende ganzen en de wulpen bleven aanhoudend jodelen. Een enorme zwerm spreeuwen deinde laag over de velden.
Inmiddels was het koud geworden, de zon liet het afweten; tijd voor koffie.

Fruitbomen snoeien

Hans, de broer van Jan, snoeit de fruitbomen in het Bos. Dat is wel wat anders dan gewone bomen snoeien, want waar knip je om de tak te dwingen een bepaalde kant op te groeien. Fruitbomen ontwikkelen zogenaamde waterloten, dat zijn snelgroeiende, rechtop staande takken waar geen fruit aan gaat komen. Die moeten eraf want ze maken dat de kroon dicht wordt, dan kan er geen licht meer bij het fruit. Voor een goede oogst, moet de kroon open zijn.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

En wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op FacebookInstagram of X (Twitter) en blijf helemaal op de hoogte!

6 antwoorden op “Fruitbomen snoeien en vogelnieuws”

  1. Wat een mooi verslag/ nieuws.
    Ben nog steeds blij dat ik hier komen mag.
    Tot snel i h bos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *