Fleurig voorjaar

Na de koude en natte maanden is het nu echt voorjaar geworden en alles in de natuur lijkt wel ontploft! Zo ook bij ons, we willen je een paar fleurige bloemen laten zien deze keer.

Irissen

Irissen zijn sterke planten, die in vele kleuren te vinden zijn in de tuin of langs de oever van vijvers en sloten. Die laatste noemen we gele lis, deze komt in Nederland nog in het wild voor, maar het is ook een iris.

Er zijn soorten die bollen hebben en andere, bijvoorbeeld de gele lis, hebben wortelstokken. Wanner je de bloem van de iris goed bekijkt zie je drie opstaande en drie hangende kroonblaadjes. Het middelste hangende blaadje heeft een harig stukje, ook wel de baard genoemd, meestal met een iets andere kleur, waarmee ze veel hommels en vlinders lokken.

Nog wat irisweetjes

Al in de twaalfde eeuw werd uit de wortelstok van de Florentijnse Lis (Iris florentina) een naar viooltjes geurende etherische olie gewonnen, ook wel ‘viooltjeswortelolie’ genoemd. Deze witte iris groeide rondom Florence, de ‘lelie’ in het wapen van Florence herinnert hier nog aan. In Engeland was het gebruikelijk de wortelstokken van deze iris te vermengen met anijs als een parfum om bij schoon wasgoed te stoppen. De Iris staat symbool voor wijsheid, kracht, koningschap, vertrouwen, hoop en nog veel meer, dat kun je allemaal hier vinden.

Vlierbloesem

Ook de vlier (Sambuccus) staat in bloei, een sterke plant die zich overal thuis voelt kun je wel zeggen. Herinner je je het filmpje nog van een aantal weken geleden waar de vlier in een knotwilg groeide? Hij belandt daar door zaad wat vogels uitpoepen.

De vlier bloeit van mei tot juli en gaat daarna bessen vormen waar de vogels dol op zijn. De rijpe donkerrode, soms haast zwarte bessen die in trossen groeien zijn geschikt om bijvoorbeeld sap, jam en hoestsiroop van te maken. Kook ze goed door, want onrijpe vlierbessen zijn giftig, ze bevatten de toxische stof sambunigrine. Jan en Jenny gebruiken ze om wijn van te maken. Bij ons staan de gewone vlier en de zwarte vlier, de laatste heeft donkerroodbruine bladeren en bloeit met roze bloemschermen.

Zomers drankje maken

Wil je iets lekkers maken met de grote, witte bloemschermen, denk dan aan vlierbloesemsiroop. Pluk de bloemschermen op een warme, zonnige dag als de bloemen droog zijn. Zorg altijd dat er voldoende bloesem overblijft om uit te groeien tot bessen. Die deel je straks met vogels en vossen, die er ook dol op zijn. Gebruik alleen bloesem boven kniehoogte, anders kan er honden- of vossenurine op zitten. Hieronder vind je het recept.

Vlierbloesemsiroop:

  • 1,5 kg suiker
  • 2 el citroenzuur
  • 20-25 grote bloemschermen, zo wit en vol mogelijk. Was ze niet, schud insecten eruit
  • 3 citroenen

Kook 2 1 water in een grote pan en los hierin de suiker en het citroenzuur op. Haal de pan van het vuur, voeg de bloemschermen toe en duw ze goed onder. Snijd 2 citroenen in achten en voeg die toe, samen met het sap van de 3e citroen. Laat de pan met een deksel erop ten minste 24 uur staan. Giet het vocht door een zeef met kaasdoek erin en doe de siroop over in brandschone, uitgekookte flessen. Bewaar de siroop in de koelkast of vries hem in.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

4 antwoorden op “Fleurig voorjaar”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *