Familie wilg

In het Duyls Bos aan de oostrand  staat een wilgenfamilie langs de sloot.  Deze wilgen zijn in de winter van 1977/1978 gepoot (wilgen plant je niet, je poot ze). Deze Salix alba oftewel schietwilgen zijn dus al 42 jaar.  Er staan ook Amandelwilgen (Salix triandra) uit diezelfde winter. Maar kijk eens goed naar het verschil.

De hoogste, de schietwilg, is 2 jaar geleden gemeten en kwam op 314 cm in omtrek, dat is een meter doorsnee! Hij heeft een ovale doorsnede omdat hij op de wind staat/groeit.  Hij domineert met zijn imposante hoogte en postuur de Bosrand.

De knotwilg ernaast is dezelfde soort en even oud. Dat zou je niet zeggen, omdat hij een stuk kleiner is en de stam dunner. Dat komt doordat om de 3 jaar de kroon wordt geknot, ook wel afzetten genoemd. Dan staat de groei een jaar stil en sterven er een hoop wortels af. Het 2e jaar groeien ze weer, het 3e jaar komen ze weer echt goed op gang….. en worden weer geknot.

De Amandelwilg is een echte familie gebleven, er staan 5 generaties op een kluitje boven de sloot. Eigenlijk 6 want er staat één dode scheut tussen.  Een bijzonder gezicht.

In het Bos staan meerdere soorten wilgen, want wist je dat wilgen fantastische bijenbomen zijn? Ze leveren – naargelang de soort – stuifmeel en nectar in februari, maart, april en mei en zijn daarmee het vroegste voedsel voor de bijen.

Op onderstaand filmpje staat de hele wilgenclub aan de Bosrand in beeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *