Even kijken op Noord

Op Noord bloeit het Bloesembos, komen er appels aan de fruitbomen en zagen we insecten nectar eten op de hondsroos. Genoeg te zien dus, kom je volgende week kijken?

Bloesembos

Het Bloesembos is groen en er bloeide hier en daar al iets. Daarvan zien we nu al kleine peertjes verschijnen. Tussen alle bomen en struiken groeit en bloeit ook (on)kruid wat weer heel goed is voor insecten en helpt om de boompjes ‘omhoog te jagen’ zoals een kenner ons vertelde.

Appelbomen

De oude appelrassen lijken dit jaar voor het eerst vruchten te gaan dragen. Bloesem hadden ze wel elk jaar maar er schoot niets eetbaars over voor ons. Ferry heeft ook bij de appelbomen een bord met alle soorten gemaakt en per boom een klein bordje met wat info. Ga er maar eens kijken wanneer je komt, wellicht op onze open dagen volgend weekend?

Hondsroos

In de bosschages staat de hondsroos (Rosa canina). Deze staat meestal aan de rand omdat hij licht nodig heeft om te bloeien. De hondsroos wordt ook wel wilde roos of heksenroos genoemd. De naam hondsroos is ontstaan omdat men in de klassieke oudheid dacht dat de wortel een remedie was tegen de beet van een dolle hond. Insecten zijn er dol op, zo’n grote open en uitnodigende bloem met meeldraden vol nectar. Kijk eens in het filmpje hoe de zweefvlieg elke meeldraad beetpakt.

Een zweefvlieg kan stil blijven hangen voor nectar producerende bloemen. Ze controleren dan of er geen vijanden in de buurt zijn, zoals spinnen. Zweefvliegen zijn vaak gecamoufleerd als wesp, om vijanden af te schrikken. Je kunt het verschil tussen een zweefvlieg en een wesp goed zien door op de stand van de vleugels te letten. Die van zweefvliegen staan recht uit en wespen meer schuin naar achter, zij leggen hun vleugels ook helemaal over hun achterlijf.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

Wist je dat we met Pinksteren weer open dagen hebben?

En wist je dat we om de dag iets op onze sociale media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op FacebookInstagram of X (Twitter) en blijf helemaal op de hoogte!

2 antwoorden op “Even kijken op Noord”

  1. Heerlijk hoor die oude peren en appelrassen.
    Ben heel benieuwd naar al de namen.
    Ik hoop dat ze allemaal vrucht gaan dragen, kunnen we ze lekker proeven, hoop ik.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *