Er is gestrooid op Noord

Gestrooid? Het is toch geen winter? Nou het lijkt er wel een beetje op als je perceel Noord momenteel ziet….. helemaal wit geworden! Daar ging wel het een en ander aan vooraf, want landbewerking bestaat uit diverse fasen zoals je misschien wel weet. Van de gewassen van vorig jaar stonden alleen de restanten van het zonnebloemenveld er nog, die moesten eerst door de grond gefreesd worden.
Daarna is het met een rotorkopeg (een eg met schijven die de grond losmaakt) bewerkt en na de behandeling van afgelopen woensdag is het zaaiklaar en wachten we met smart op wat regen. Wat er dit jaar in komt lees je bij een volgend artikel over Noord, nu eerst even over dat witte spul: kalk.

Kalk op Noord

Kalk verbind kleideeltjes, vette klei zoals in den Duijl is kalkarm en dat blijft kleven aan je spa, kalk zorgt ervoor dat de grond losser wordt en dat de organische stoffen in de bodem vrijkomen voor het gewas.  Zeeklei heeft dit probleem niet, dat is kalkrijk door schelpdieren. De kalk op Noord is dus een fijne toevoeging en bodemverbeteraar en die grote brokken lossen vanzelf op bij een flinke bui.

Wist je dat deze kalk een restproduct is van de appelopslag? In de koelcel neemt het CO2 en vocht op wat het bewaarproces van de appels bevordert. De man die deze kalk hier verspreidt met een speciale kar is Piet Sprangers, een fruitteler in ruste die nog wel appelopslag heeft en zodoende ook deze kalk. Er is nog een andere soort kalk, die zie je weleens in grote bergen liggen bij een akker. Dat is schuimaarde, een kalkachtige stof afkomstig van de suikerindustrie die in de akkerbouw ook wordt gebruikt als bodemverbeteraar.

Noord is een perceel met veel diversiteit: het wormenhotel, oude appelrassen, een moestuin en cultuurgewassen geteeld op de ouderwetse manier. Weet je nog afgelopen jaar de zonnebloemen, gerst, boekweit en de voederbieten? Daarnaast groeien er wilde bloemen en grassen in de groenstroken, die zijn goed voor de insecten. Let eens op de mooie volle aren van de grote vossenstaart en zie je dat je Brabantse Bellefleur nu als allerlaatste volop in bloei staat?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *