En nog meer sneeuwklokjes

De sneeuwklokjes in het Bos zijn tot volle bloei gekomen en hebben nog gezelschap gekregen van krokusjes onder de notenboom. Het is een lust voor het oog. Omdat we vorige keer een verzoekje kregen om meer “uitgestrekte pracht”, hebben we daar nu invulling aan gegeven.

Uitgestrekte pracht

Een mooie term voor de velden met sneeuwklokjes in het Bos nietwaar? We nemen jullie weer virtueel mee om ze te bekijken. En luister ‘onderweg’ ook eens naar de vogeltjes en je hoort zelfs de kippen nog halverwege het filmpje.

Waar komt die naam vandaan

We vertelden in het vorige artikel al dat sneeuwklokjes stinsenplanten zijn. Maar hoe komt het bolgewasje toch aan zijn naam? De Latijnse naam is Galanthus, dat is afgeleid van het Griekse gale (melk) en anthos (bloem) en betekent dus letterlijk melkwitte bloemen. Er zijn diverse soorten sneeuwklokjes en als je er meer van wil weten kun je op de website Alles over bloembollen terecht. Daar kun je lezen over bijvoorbeeld de herkomst, vermeerdering, symboliek en zelfs dat er een parfum van wordt gemaakt. Hoe leuk!

Sneeuwklokjes in het griendje
Sneeuwklokjes in het griendje

Maar er zijn op internet ook veel mooie verhalen te vinden over sneeuwklokjes, zoals het volgende verhaal:
Het eerste bloemetje kwam boven toen het nog winter was, koning Winter bekeek het en gaf het een naam: Sneeuwbloem. Hij vond dat het bij de winter hoorde omdat de bloem witte blaadjes had. Koning Lente was al in aantocht en ook hij bekeek het bloemetje en zei dat bloemen bij de lente horen. Hij noemde het Lenteklokje, want door de warmte van de aankomende lente kwamen er groene vlekjes op de witte bloemblaadjes. En volgens Koning Lente kondigden de groene vlekjes de lente aan. Uiteindelijk werden de koningen het eens en besloten een compromis te sluiten en het bloemetje Sneeuwklokje te noemen. Een samenvoeging van de namen voor een bloemetje dat in de winter groeit en de lente aankondigt.
bron: MRT fotografie

Sneeuwklokje van onderaf bekeken
Sneeuwklokje van onderaf bekeken
Krokussen

Na de serene schoonheid van de sneeuwklokjes, is dit een klein filmpje over de bonte kleurenpracht van de krokussen onder de notenboom. Het zonnetje scheen, de kelkjes gaan openstaan en daar kwamen de bijtjes al. Een mooi minischouwspel wat we je niet willen onthouden!

4 antwoorden op “En nog meer sneeuwklokjes”

  1. Dank je wel voor het laten zien van de uitgestrekte pracht en de mooie wandeling door het Bos! Schitterend!!!! xxxxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *