Een smidse in het Bos

Ergens in het Bos, bij een klein bruggetje, ligt 1 tegel. Die tegel is door zanglijsters als slakkensmidse in gebruik genomen. Ze komen steeds bij dezelfde vaste steen slakkenhuisjes breken door ze tegen het verharde oppervlak of ‘smidse’ te slaan waarna het weke deel van de slak naar binnen wordt gewerkt.

Jan, een wandelende Wikipedia, legde dit uit toen we de tegel zagen en googelen leverde onderstaand verhaal op, wat we graag met jullie willen delen:

Het verhaal wil dat er ooit een zingende smid bestond die zijn zoon Turdus had gedoopt. Elke werkdag opnieuw weerklonken de liederen doorheen de smederij op de ritmische tonen van de hamer die het aambeeld raakte. Turdus met de engelenstem, die meehielp in de smidse, kreeg al gauw de baard in de keel en werd een jongeman met een warm en helder stemgeluid. Hij moest en zou, naar een oude jongensdroom van zijn vader, een wereldberoemd zanger worden…Het probleem was echter dat de jonge Turdus geen maat kon houden en ook liedjesteksten kon hij jammer genoeg niet onthouden.
Tot wanhoop van zijn ouders, die poging na poging merkten dat de jongen dan toch zijn hele leven in de smederij zou slijten, klom Turdus ’s ochtendvroeg hoog in de boom waar hij uit volle borst, eigenwijs buiten de maat, zijn lied bleef zingen. Dit deed hij dag na dag, buiten het bereik van zijn ouders, om uiteindelijk nooit meer uit de boomtoppen te komen. Door het leven in de bomen, veranderde Turdus in een vogel… de zanglijster of Turdus philomelos

Nog steeds zingt de zanglijster zijn lied hoog in de boomtop bij het eerste ochtendgloren. De steeds terugkerende liedjes zijn nooit hetzelfde en worden soms twee, soms drie of wel vijf keer herhaald tot in de late uurtjes. In een korte pauze lijkt Turdus wel te denken aan zijn leven in de smederij of is hij de maat even kwijt.
Vind je dus een hoopje lege en gebroken slakkenhuisjes naast een steen in de tuin…dan is Turdus beslist bij je op bezoek geweest. Lok deze mooie zangvogel met aangepaste vogelvoeding en fruit en hij helpt je dit voorjaar mee om de huisjesslakken te bestrijden. Bovendien zorgt de zanglijster voor wondermooie, steeds veranderende refreinen nog voor de zon opkomt tot diep in de nacht.

bron van het verhaal:  Turdus philomelos – de zanglijster en zijn smidse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *