Een reus geveld

Zoals je vast wel weet staan er in het Bos hele grote bomen. Een daarvan, een populier, moest omgezaagd worden omdat hij aan de slootkant staat en weinig houvast heeft. Bij een storm zou hij om kunnen gaan en dan veel schade aanrichten.

Oude reus

De betreffende populier was 69 jaar oud en zo’n 35 meter hoog. En omdat we het nu toch over getallen hebben, ook nog deze: de omtrek was 410 cm en de doorsnee bleek later 120×130 cm te zijn. Het gewicht schatte Erik de Groot op 18 ton, 18.000 kilo dus!

Deze oude reus is in 1953, na de watersnoodramp, gezet door de Rooij uit Dussen. Hij zette hem samen met ruim 100 andere op het perceel en ze waren bestemd voor de klompenmakerij. Zulke bomen worden als stokken in de grond gezet en dat doen wij nu weer. Op Noord komen 2 afstammelingen te staan.

Henk met 2 populierenstokken
Henk met 2 populierenstokken
Vakwerk

Zo’n enorme boom omhalen is niet niks. Jan durfde aan deze niet zelf te beginnen, dus werden vakmensen ingeschakeld. Erik de Groot (weet je nog, die van Spektakel in de hoge bomen) kwam afgelopen zaterdag met collega’s, Gebr. van Muyden met een rupskraan en Fred van der Ham van Roots Boomverzorging voor assistentie. Ze begonnen al vroeg en het had gevroren. Dat was fijn, want na de modderige boel op Noord, was het nu mooi hard voor de kraan.

Erik had de dag ervoor al een paar flinke takken afgezaagd. Die zaten tussen de takken van de notenboom en zouden kunnen zorgen voor ongewenste schade. Toen alles gesteld was, zaagde Erik met een enorme kettingzaag een keep van achteren naar voren en trok Matijs met de kraan. In drie kwartier hadden de mannen de oude reus geveld. Daarna begon het kortzagen en enigszins opruimen.

Zo gepiept

Op de kade lag nog die andere oude reus die door storm Franklin was geveld. Die boom lag nog deels op buurmans grond en de kraanmachinist wilde de Italiaanse populier wel even over twee sloten heentrekken. Het was zo gepiept.

Alweer 10x warm

In de afgelopen week hebben onze eigen mannen en broers van Jan verder gezaagd en gesjouwd en ziet het er weer redelijk toonbaar uit op Noord. Deze populier omzagen en klein maken is weer een kwestie van minstens 10x warm.

Wist je dat je op de kleine foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken? 

14 antwoorden op “Een reus geveld”

  1. Wat boeiend toch weer! En nu is het weer overduidelijk waar het woord “afstammeling” vandaan komt.

    1. Dankjewel voor je reactie Irene, maar wat slim zeg 👌🏻….. afstammeling. Zover hadden wij nog niet eens gedacht🌳🌳 maar dat gaan we nu nooit meer vergeten!

  2. Dank je wel Agnes voor de bijzonder mooie reportage.
    Oude bomen moeten soms het veld ruimen.
    Henk en Tonny Dubbeldam

  3. De reus is geveld, Fijn dat er machines zijn met veel PK’s. Mooie film Agnes. Wat doen jullie met het hout? Margriet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *