Een ogenblik

Een ogenblik vatten we deze keer dubbel op. Een ogenblik van je tijd, maar ook laat de blik van je ogen eens vallen op wat uitgebloeid, te simpel, klein, onkruid of onooglijk lijkt. Het zal je verbazen!

Net boven

Deze varens komen net boven na de winterse periode en vouwen zich dan langzaam uit in een prachtige krul. Zo kunstig en elk blaadje op de juiste plek, verbazingwekkend mooi.

Uitgebloeid nog mooi

Veel bloemen zijn ook uitgebloeid nog mooi. Daarover schreven we al eens in verband met zonnebloemen weet je nog? Er staan zoveel bloemen bij ons die mooi blijven, maar dan anders.

Bijna over de kop gekeken

Op dit piepkleine blauwe kevertje viel onze blik toen hij scharrelde tussen wat mos. Het is een bladhaantje (Chrysomelidae) waar meerdere soorten onder vallen zoals het elzenhaantje en het blauwe muntgoudhaantje. We kwamen er niet helemaal uit welke dit precies was. Maar gun het filmpje nog extra ogenblik, want dit kleine kevertje heeft nóg kleinere meelifters op zijn schild. Het zijn mijten, die liften zo mee om naar een ander leefgebied te komen, snel en zonder veel energie te verliezen. Wat bijzonder zit de natuur toch in elkaar.

Onkruid of drager van de biodiversiteit

Iedereen kent het en noemt het onkruid, snel wieden en weg ermee: de paardenbloem. Maar wist je dat de laatste zondag van april de nationale dag van de paardenbloem is, dit jaar dus 30 april. Deze wilde plant is eetbaar en gezond en bevat veel belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. De malse bladeren, bloemen en wortels zijn allemaal eetbaar; daarmee kan hij wel gerekend worden tot de wilde groenten.

Maar ook voor vlinders, bijen en andere insecten is de paardenbloem onmisbaar, ze bloeien in maart en april, als er nog niet zo heel veel planten in bloei staan. In deze periode worden ook vlinders en bijen wakker, de paardenbloem is dan een bron van nectar en stuifmeel, wat de eiwitten bevat die bijen en vlinders nodig hebben voor het maken van hun eieren en het voeden van hun larven. Wist je bijvoorbeeld dat de honing die bijen maken uit stuifmeel van paardenbloemen een specifieke smaak heeft?

Ogenblik van je tijd?

We zouden best nog wat vrijwilligers kunnen gebruiken om ons mee te helpen op onze werkochtenden. Dus ben je beschikbaar op dinsdag- en vrijdagochtend en heb je groene vingers stuur dan een mailtje. Of kom op een van die ochtenden eens langs om met Ries of Gerrit te praten over hoe ons gezellige team werkt en of het iets voor jou is.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

4 antwoorden op “Een ogenblik”

  1. Altijd weer wat moois en leerzaams te ontdekken in Het Bos! (voornamelijk door jouw blik, foto’s, filmpjes en verhalen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *