Een kijkje op de Hillse kade

De Hillse kade is een speciaal stukje van het Bos, met een ver teruggaande geschiedenis. Hij stamt nog uit de tijd van de Elisabethsvloed in 1421 en is een van de weinig overgebleven kades in Altena. Wij zijn er trots op dat zo’n stukje land bewaard kan blijven in deze staat: een 200 meter lange verhoging tussen de velden! Het is altijd aangenaam om een stukje de kade op te lopen, er is in elk seizoen wel iets te zien. Al was het maar het uitzicht over de polder.

Uitzicht vanaf de Hillse kade
Uitzicht vanaf de Hillse kade
Wilde peen

Er groeien veel boomsoorten en wilde bloemen. De kaardebol  (Dipsacus) die zoveel vlinders trekt bijvoorbeeld, maar ook de wilde peen (Daucus carota). Je zou het niet denken, maar de worteltjes op ons bord stammen van deze wilde variant af. De wortels van de wilde peen zijn wit en iets minder vlezig, maar hebben wel de wortelgeur. Deze plant wordt ook wel het vogelnestje genoemd en kijk maar naar de foto’s hieronder, dan snap je direct waar dat vandaan komt. Deze plant is ook weer een trekpleister voor insecten en dat is precies wat wij belangrijk vinden.

Aparte knotwilg

Wat je ook tegenkomt op de kade, is een wilg die zich gedeeld heeft vanaf de grond en bovenaan weer aan elkaar is gegroeid. Soms gebeurt er iets in het jonge leven van de wilg waardoor het stammetje splijt. Wanneer er genoeg bast aan blijft zitten is de kans op overleven best groot, wilgen zijn ijzersterk. Hij groeit dan gedeeld verder en dit exemplaar is bovenaan weer naar elkaar toe gegroeid. De natuur staat voor niets en wij mogen ervan genieten.

Vind je het leuk om meer te zien van wat er gebeurt in het Bos? Meerdere malen per week worden er foto’s geplaatst via Instagram, je kunt ze op deze website terugvinden onder het kopje Foto’s. Dus klikken en kijken maar!

2 antwoorden op “Een kijkje op de Hillse kade”

  1. Bedankt, dat zijn weer mooie foto’s met een leerzame uitleg. Groetjes en een mooie dag nog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *