Een dagje winter

Het was opeens even winter en wit in Nederland. Op sommige plaatsen meer dan op andere, maar in een groot deel van het land was wel wat wits te zien. Ook in het Bos, dus dat moest vastgelegd worden.

Mooie plaatjes

We hadden al een artikel klaarstaan voor deze week, dat hebben we doorgeschoven naar volgende week. Want het werd plotseling behoorlijk wit, dat levert mooie plaatjes op. Contact met Jan gezocht, die ging sowieso op de fiets naar het Bos wanneer het droog zou worden zei hij.

Jan fietste door de sneeuw
Jan fietste door de sneeuw

Nadat het even flink sneeuwde vrijdagmorgen werd het rond de middag zo goed als droog, dus snel naar het Bos. Hoewel, snel…. hooguit 40 km/u op de provinciale weg, maar het is gelukt. In het Bos begon het al te behoorlijk druppen, want de dooi zette in. Even later natte sneeuw, dus we waren verzopen katjes, maar het is vastgelegd voor al diegenen die thuis bij de kachel naar buiten keken en dachten…. echt weer om lekker binnen te blijven.

Sneeuw

Waar kwam die sneeuw toch opeens vandaan? Dat kwam door een polar low en wat dat is lazen we op weer.nl. Kort gezegd: boven de Noorse Zee voor de kust van Noorwegen is een lagedrukgebied ontstaan in zeer koude, polaire lucht. Dit wordt ook wel een ‘polar low’ genoemd (polaire storm) en in de noordelijke stroming koerste de depressie op Nederland af.  De ‘polar low’ is ontstaan nadat ijskoude arctische lucht uitstroomde over de relatief warme Noorse Zee. Daardoor kunnen gemakkelijk kleine winterdepressies ontstaan. Hoe dan ook, zo’n winterlandschap heeft toch wel iets. Hopelijk heb je ervan kunnen genieten.

14 antwoorden op “Een dagje winter”

  1. Leuk dat mijn eerste vraag bij het zien van het filmpje meteen beantwoord werd… “wie heeft in de sneeuw gereden”? 😅
    Maar complimenten voor de sfeervolle beelden (en voor Jan voor zijn fraaie stuurwerk op de gladde besneeuwde paden! 👍

  2. Mooie plaatjes en artikel over het bos. Wat was het voor even een pracht winter landschap. Ik heb hiervan genoten, leuke plaatjes kunnen schieten . De dooi kondigde zich veel te haastig aan , in een mum van tijd was het mooiste weg. De sneeuw werd al snel een papperig goedje. Ik vond het niet prettig om met camera op pad te gaan. De foto’s dus gemaakt van achter het glas. Mijn gevederde fotomodelletjes voelden zich hierdoor onbespied. Ik heb in ieder geval een ontspannen dagje gehad.

    1. Het was inderdaad een prachtig winterlandschap Irene, dankjewel. En het ging inderdaad snel met de dooi. Jij was dus (veiligheidshalve) een van de mensen die lekker binnen bleven. Groot gelijk ❄️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *