Overal zie je momenteel grote machines op het veld en langs de wegen, druk bezig met het maaien van wat er groeit. Steeds vaker wordt dat op een ecologische manier gedaan. Ook in het Bos doen we dat (natuurlijk) op die manier.
Maaibeleid
Maar wat houdt dat nu precies in? Het basisprincipe van ecologisch maaien is dat er rekening gehouden wordt met de flora en fauna van het terrein. Ook wordt niet alles tegelijkertijd afgemaaid, dat verhoogt de biodiversiteit en zorgt voor variatie.
Er wordt 2 tot 3 maal per jaar gemaaid, afhankelijk van de wensen van de beheerder. Tijdens het maaien wordt er rekening gehouden met de plantensoorten en de gewenste soorten worden behouden en de ongewenste verwijderd. Na verloop van tijd ontstaat zo een bloem- en soortenrijk gebied waar ook nog bloemrijke zaden gezaaid kunnen worden voor onder andere de bijen.
Bloemrijk hooiland
In het Bos zorgt Jan al jaren voor zo’n beleid, maar op Zuid hebben we een perceel wat we nu aan het ontwikkelen zijn als een zogenaamd bloemrijk hooiland. Dat past precies in de Ecologische verbindingszone, de EVZ. Hier is afgelopen week volledig gemaaid door de loonbedrijf J. Pruijsen uit Babyloniënbroek, waarna het maaisel is gehooid en afgevoerd. Dit is om verschraling van de bodem te bevorderen, wat de groei van wilde bloemen en kruidenrijkdom ten goede komt. Op een armere bodem krijgen grassen namelijk minder de overhand en nemen bloemplanten toe en dat is wat we willen bereiken op Zuid.
Hillse kade
Ook op de Hillse kade maait Jan al jaren gefaseerd, waarbij hij onder andere het margrietenveldje laat staan. Het gras gaat deels naar onze leenschapen en wordt deels op een ruiter gezet om te drogen. Wat hij vorige week zag op de kade was wel bijzonder trouwens: een jonge kraai op een houtril die daar gevoerd wordt door zijn ouders. Hij zit er nu al dagen en laat zich gewoon fotograferen. Er is echt altijd wel iets te beleven in het Bos!
Mooi verhaal, mooie foto’s! En zo lief die jonge kraai!
Dank voor je fijne reactie Loes, en die kraai ja bijzonder om er zo dichtbij te kunnen komen. Altijd iets bijzonders in t Bos!