(Eco)Logisch bezig

We doen de dingen in het Bos zo veel mogelijk op een ouderwetse manier. Ecologie is een moderne term die kort gezegd alle organismen bestudeert, hun interacties met de samenleving en daaruit voortvloeiend hun bijdragen aan de biodiversiteit.

Ecologisch bezig

Vaak zie je in de ecologie de ouderwetse methoden terug die de mensen van het platteland ‘vanzelf’ wisten. Geleerd door schade en schande kun je wel zeggen. Wij waren al eerder erg ecologisch bezig op Zuid. Herinner je je het slotenproject van enige tijd geleden nog? Sloten gemaakt zoals ze er vroeger uitzagen.

(Eco)Logisch op Noord

Gerrit is nu bezig met de oude fruitboomrassen op Noord. Die hebben het een beetje taai en vorig jaar zijn ze kaalgevreten door de stippel- of spinselmot. Een mot die de kardinaalsmuts tot op het hout kaalvreet, maar ook maar aan onze fruitbomen begon. De notarisappel heeft dat vorig jaar niet overleefd en daarvoor is een nieuwe geplant. Dit jaar zijn de kardinaalsmutsen laat met uitlopen door het koude voorjaar en zaten ze alweer in de appelbomen! Die webben vol rupsjes verwijderen we met de hand.

Wat nu het plan is? Er wordt een boomspiegel gecreëerd rond elke stam, een boomspiegel houdt in: een kaal gemaakt stuk grond, zodat er geen voedingsstoffen verdwijnen aan (on)kruiden. Daarvoor heeft Gerrit allereerst paardenmest aangebracht, daarna een laag op maat geknipt karton. Hopelijk blijft dit de hele zomer in stand, dan is het gras afgestorven en kunnen we de boomspiegel gemakkelijk bijhouden en voorzien van onze eigen, goede compost.

Missie/messing/mest

Missie en messing zijn streekwoorden voor mest. Mocht je zelf ook op deze manier aan de slag willen gaan. Let dan vooral op de mest die je gaat gebruiken. Paardenmest is heel goed, brandt niet en valt mooi uit elkaar. Maar…. gebruik mest van een stal waarvan  je weet dat er niet net paarden/pony’s zijn ontwormd of antibiotica hebben gehad. Die gifstoffen komen in de mest en doen je fruitboom geen goed, het komt zo uiteindelijk in de wormen en zelfs in de bijen terecht. De mest bij onze bomen komt van de pony’s van Gerrit.

Goede paardenmest
Goede paardenmest
Hoe werkt het

1- Eerst dus de paardenmest.
2- Daarna het op maat genipte karton waarvan de randen met grond worden verzwaard. Daaronder sterft het kweekgras af door gebrek aan licht en gaan wormen zich settelen. De wormen houden de grond luchtig en hun uitwerpselen zijn goed voor de boom.
3- Nadat het karton vergaan is en het gras afgestorven komt er mulch bovenop, dat is halfverteerde compost. Hierin leven schimmels en dat is een gunstige leefomgeving voor o.a. de oorwurm. Die oorwurm eet weer luizen en rupseneitjes. Ook op de vele lieveheersbeestjes zijn we zuinig, die eten ook luizen. Samen met de vogels die de rupsen opeten (vooral die van de stippelmot) moeten al die beestjes er voor zorgen dat er voor ons een appeltje overblijft.

Goede compost

De compost is van onszelf, er liggen al 2 flinke hopen op Noord, maar er wordt gewerkt aan speciale bakken met speciale wormen. Dat is een samenwerking met The Dutch Nightcrawlers uit Uppel en hun afdeling bodemverbetering Megrow. Dit bedrijf is gespecialiseerd in diverse soorten wormen, ze verkopen ook wormenhotels voor in de kleine tuin. Maar over dit project later meer.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

4 antwoorden op “(Eco)Logisch bezig”

    1. Daar houden we ons ook liever mee op Wulf en dan met een scheutje hedendaags erbij. Het is wel interessant te weten wat ze vroeger allemaal al uit de natuur haalden 🌳🌿

  1. Het wordt een beetje saai, maar alweer zo’n boeiend verhaal! En met saai bedoel ik natuurlijk mijn positieve reactie 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *