Zo’n titel maakt nieuwsgierig hè, dat is ook precies de bedoeling. Wat gaan we bekijken? Nou eerst even een wandelingetje naar het Duylhûske en daarna…. een kleine inkijk in 2 projecten die bijna af zijn.
Duylhûske
Wie weleens in het Bos is geweest heeft vast weleens een kijkje genomen in ons museumhuisje, het mooie nostalgische Duylhûske. Zo woonden mensen vroeger, onvoorstelbaar voor de mensen van nu. Wanneer er bezoekers zijn, of met een rondleiding, horen we vaak dezelfde uitspraken. Bijvoorbeeld ‘oh dat vindt m’n vader leuk, die breng ik de volgende keer mee’ of ‘jeetje, dat zag ik vroeger bij mijn oma’ of ‘er komen herinneringen boven’.
Een leuk verhaaltje wat we afgelopen weekend hoorden was dat ouders van een bezoekster zo’n soort huisje hadden naast het gewone woonhuis. Ze vertelde dat ze ‘s zomers overdag in dat kleine huisje leefden maar wel sliepen in het grote huis. Ze had geen idee waarom en wij ook niet, maar willen graag weten of er soms meer mensen zijn die dit herkennen. Dat horen we graag van je natuurlijk.
Sneak preview van twee projecten
In het filmpje zie je de schoenmakerij. Jan (die andere Jan), een van onze vrijwilligers, heeft de gehele inventaris van de schoenmakerij van zijn opa en vader naar het Bos gebracht. Hij is al maanden bezig met passen, meten, zagen en timmeren om alle apparaten en gebruiksvoorwerpen zo mooi mogelijk uit te stallen en het einde komt in zicht. Hij heeft er zelfs een fietsenstalling bij gemaakt om de oude, loeizware Gazellefiets erbij te kunnen stallen. Met die fiets werden de schoenen rondgebracht.
Over het bakhuis heb je vast al eens gehoord, gelezen en/of het gezien. Het is nog niet af maar nadert zijn voltooiing. Jan mag er trots op zijn, wat een klus en wat is het mooi geworden. Hij is nu telkens de oven aan het droogstoken. Dat hoort zo, want er zit vocht in de stenen en dat moet eruit. Ook de aslade is klaar, siersmid Hans van Haaften heeft er een mooi frontje voor gemaakt, het oude was niet meer bruikbaar.
Daarnaast is Jan begonnen met het ophangen van de vele bakvormen die we van bakker Manschot hebben gekregen. We hebben een enorme collectie gekregen, de bakkerij is inmiddels beëindigd, maar er is 3 generaties lang gebakken met de vormen. Je kunt ze bewonderen als het bakhuis klaar is.
Vroeger woonde er naast fort Altena aan de rijksstraatweg een zekere Giel van der Stelt bijnaam (Giel de Jood). Hij was in die tijd ook min of meer de beheerder van het fort. Die had (samen met zijn vrouw) de gewoonte om in de wintermaanden in zijn woonhuis te leven maar in de zomermaanden woonden zij alleen in de schuur die voor die doeleinden dan ook volledig ingericht was. Helaas zijn zowel huis als schuur er niet meer
Wat een interessant stukje geschiedenis, dankjewel dat je het met ons hebt gedeeld. Ook al bestaan het huis en de schuur niet meer, het verhaal leeft voort! 🏡
Wat heb je toch weer een mooie filmpjes gemaakt.
En wat steken die mensen van het bos toch allemaal veel tijd in “Het Bos”. Petje af voor jullie allemaal.!!!
Dankjewel voor je complimenten Annie. Het Bos ligt alle vrijwilligers na aan het hart, daar steken ze dus met plezier hun tijd in 🌳🙋
Leuke sneak preview. De geschiedenis over het fort is leuk leesvoer. Ik was toch al helemaal weg van het duyls bos. als het weer het toelaat en jullie open zijn op 6 aug. wil ik komen met mijn nicht .
Dankjewel Irene. Met zulke reacties als die over het fort breidt het verhaal zich uit, dat vinden wij ook leuk. En 6 augustus ben je welkom hoor 👋🏻🌳
Geweldige mooie en heel duidelijk weergave van alles wat er gebeurt; door vele vrijwilligers!
Bedankt allemaal, Nelly
Dankjewel voor je compliment Nelly. We doen ons best om onze volgers op de hoogte te houden van het wel en wee in het Bos!