De late herfst- en winterperiode is een drukke tijd in het Bos. Snoeien, zagen en zorgen dat alles vooruit kan zodra het voorjaar wordt. Deze week kwam de boswachter snoeien en we lieten een afwateringsgeul graven.
Afwatering
Op Noord is het erg drassig, daar lopen we al langer tegenaan. We hebben zelf drainagebuizen gelegd en vorig jaar een sleuf naar de sloot gegraven. Het was allemaal niet voldoende en, zoals je je misschien nog herinnert van de boomfeestdag, we lopen daar vaak te soppen. Dat is niet bevorderlijk voor de planten en bomen in ons Bloesembos, dus nu zijn er door Bert Schermers diepe geulen getrokken die al goed afwateren naar de sloot.
Compostbakken
De compostbakken zijn een aantal weken geleden gevuld door de Dutch Nightcrawlers en Megrow uit Uppel. Zij zijn gespecialiseerd in wormen in allerlei soorten en voor allerlei bestemmingen. In de grond in onze bakken zitten wormen die de bodemstructuur verbeteren. We zijn door dit bedrijf van advies en van grond met wormen voorzien, daar zijn we erg blij mee. We hopen volgend jaar al te kunnen profiteren van wat de compostbakken gaan produceren.
Blessen en zagen
Je zult vast denken wat is nou blessen? Je hebt vast weleens bomen met een gekleurde letter, stip of band gezien. Het aanbrengen van deze markeringen op bomen heet ‘blessen’. Vroeger werd dit gedaan met een blesmes, er werd dan een stuk van de bast geschild. Dat was zwaar werk, daarom wordt tegenwoordig verf gebruikt. Zo weet de boswachter wat er met de boom moet gebeuren: laten staan, kappen en afvoeren of juist laten liggen. Op Noord wordt om de paar jaar een stuk afgezet/teruggesnoeid/omgezaagd. Belangrijk om de snelle groeiers in te tomen die de rest overgroeien.
Wat er dit jaar anders is, is dat boswachter Cors van Staatsbosbeheer de grotere bomen kwam blessen. Er wordt dan niet gekeken naar snelle groeiers, maar naar welke bomen je in zo’n bosschage wil behouden. Bijvoorbeeld een zwarte els, die er minder vaak voorkomt dan een eik. De eik moet dan wijken als hij de ruimte en het licht naast die els wegneemt, je kunt in het filmpje zien hoe dat gaat. En waarom de boswachter dat kwam doen? Wij pachten Noord en Zuid van Staatsbosbeheer met een beheersovereenkomst, dus bij zulk specialistisch werk kunnen we zijn hulp inroepen.
Wist je dat we vanaf 1 november gesloten zijn tot 4 april, dan ben je weer welkom voor een bezoekje.
Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?
En wist je dat we om de dag iets op onze sociale media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op Facebook, Instagram of X (Twitter) en blijf helemaal op de hoogte!
Ik heb weer vol bewondering naar de filmpjes gekeken. Elke keer weer zo leerzaam en verhelderend. Nooit van “blessen” gehoord! Het is vast niet als blessing in het Engels bedoeld voor de boom die omgaat 😉 maar wel voor de omringende bomen.
De boswachter had ons uitgelegd wat blessen was Irene. Waarschijnlijk slaat het op een merkteken net als de bles op een paardenhoofd 👀
Lijkt me inderdaad wel duidelijk ja 😃
Zoals heel vaak, weer heel wat grote klussen gedaan!
Veel dank aan de harde werkers!
Altijd bezig hier en ja soms wat grotere klussen. We geven de harde werkers jouw pluim door hoor, dankjewel Nelly 👌🏻