Dode appelboom leeft en meer gezwam

Ook al is het bijna voorjaar, er zijn nog steeds veel zwammen te zien. Groot en klein, als je maar goed kijkt. Vooral op een dode appelboom in het schapenweitje zijn mooie te zien.

Dode appelboom

Toen de mannen bezig waren met snoeien, ontdekten we in het schapenweitje een dode appelboom die nog veel leven voortbracht. Mooi is dat, die kringloop van de natuur. Het dode hout zit vol schimmelsporen, waaruit zwammetjes tevoorschijn komen. Je hebt vast wel opgemerkt in de natuur om je heen, dat dood hout tegenwoordig vaak niet meer opgeruimd wordt. Het heeft een functie die lang onderschat is geweest.

Dode appelboom in het schapenweitje
Dode appelboom in het schapenweitje

Wij laten je nu de zwammen zien, maar ook veel insecten leven van dood hout. Nadat de boom dood is gegaan, neemt zijn afweersysteem af en kunnen al die beestjes en organismen bij de suikers. Nature Today schreef er een mooi artikel over.

Nog meer gezwam

Ja het is dan wel bijna voorjaar, maar er zijn er nog genoeg te zien hoor: zwammen, groot en klein. Want wist je dat die kleine oranje spikkels op dode takken ook zwammetjes zijn? Met zo’n grappige naam ook: gewoon meniezwammetje (Nectria cinnabarina). Of die witte dunne flapjes die we zagen op het uiteinde van een gezaagde tak: papierzwammetje (Byssomerulius corium). Of die dunne plakjes met piepkleine waaiertjes aan de randen: dikke kelderzwam (Coniophora puteana) en die witte dot: wijdporiekurkzwam (Datronia mollis). Er zijn er ook altijd waarvan de naam voor ons leken (op dat gebied) niet te determineren valt, maar die wel mooi zijn.

En niet vergeten

Wat we je nog even mee willen geven is de (uitgestelde) Boomfeestdag. We nodigen je nu alvast uit om op 28 februari te komen kijken wanneer zo’n 100 schoolkinderen ons Bloesembos komen vullen. Tip: trek laarzen aan!
Het artikel van komende week staat helemaal in het teken daarvan en omdat de laatste voorbereidingen die zaterdag gedaan worden, is het filmpje daarvan pas ‘s middags klaar. Vandaar dat je onze wekelijkse mail op 25 februari pas, vers van de pers, in de middag kunt verwachten. Meer informatie voor nu vind je in de agenda.

Uitnodiging boomfeestdag
Uitnodiging boomfeestdag

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

En wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op FacebookInstagram of X (Twitter) en blijf helemaal op de hoogte!

2 antwoorden op “Dode appelboom leeft en meer gezwam”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *