December en nog kleur

Het is december en we hebben al aardig wat nachten met nachtvorst gehad. Toch is er nog kleur van de laatste bladeren. Vooral wanneer de zon erop schijnt zijn die prachtig.

Kleurige bladeren

Sommige bomen zijn helemaal kaal en bij sommige hangen er nog een paar blaadjes aan. De laatste weken zijn vooral grijzig en nat verlopen, maar wanneer de zon dan een keer schijnt zijn die enkele blaadjes wel de moeite waard om nog eens naar te kijken.

Zeg nou zelf, zijn het geen blaadjes? …. uhh plaatjes! Het Bos is in alle seizoenen prachtig, dat kunnen we echt niet vaak genoeg zeggen en aan je laten zien.

Winters stilleven
Winters stilleven
En nog een nieuwe oude aanwinst

Misschien heb je hem al zien staan toen je het Bos de afgelopen maanden bezocht. Hij is namelijk niet te missen daar langs het pad bij de rotonde. Een nieuwe aanwinst hebben we, een oude vetketel. Gelukkig was het snel duidelijk wat voor apparaat dit was. Dat was met de graanpletter wel een ander verhaal. Over dit (ook weer loeizware) apparaat mailden we naar het Schoenmuseum in Waalwijk en kregen daar een duidelijk antwoord: het is een vetketel.

De ketel heeft een dubbelwandige onderkant. Daar werd hete stoom in en door geleid. Er zit aan beide kanten een koppelstuk, zodat ze in lijn geplaatst konden worden. In de kuip werd dan leervet gedaan wat vervolgens smolt door de hete wand. Dat vet werd gebruikt om leer soepel te maken in de leerindustrie van de Langstraat. Dus geen landbouwapparaat, maar wel een historisch apparaat uit een regio die aan de onze grenst.

6 antwoorden op “December en nog kleur”

  1. Goede morgen Agnes,

    Wat zijn het weer mooie foto’s .
    En wat gaaf dat er weer zo’n prachtig “museumstuk” op naam gebracht kon worden en het zo mooi is opgeknapt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *