De walnoot

Iedereen kent ze, de walnotenbomen. Ze staan vaak langs de weg of in parken en sommige mensen zijn er als de kippen bij wanneer de noten gaan vallen. En wanneer ze niet kunnen wachten wordt er gebamesd. Een raar woord voor de mensen van buiten Altena; noten bamesen betekent hier dat je stokken in de notenboom gooit in de hoop dat er noten naar beneden komen.

Het is niet zonder gevaar want er valt ook weleens een tak op je kop.  Daarbij hebben de noten die vallen vaak hun groene bast nog, die moeten dus nog extra gedroogd worden. En in die groene bast zit een stof waarvan je vingers weken zwart blijven.

Notenboom

In het Bos staan best veel notenbomen (Juglans regia), ze zorgen voor een fijne schaduw en houden de muggen weg ‘s zomers. Wist je dat notenbomen best makkelijk groeien? Aan het einde van het pad in het Bos staan wel acht jonge notenbomen op drie vierkante meter, door de vogels daar terecht gekomen.

Dus stop maar eens een walnoot in de grond, je moet wel even geduld hebben. De boom kan het eerste jaar wel een meter hoog worden, maar het duurt minstens tien jaar voor er noten aankomen. Kinderen vinden het vaak heel leuk om zo’n proefje te doen.

Jonge notenbomen staan overal
Jonge notenbomen staan overal
Gezond

Je gezondheid is een groot goed, daar zijn we het wel over eens, maar je kunt er zelf veel aan bijdragen. Bijvoorbeeld door elke dag een handje walnoten te eten. Ja zo simpel kan het zijn, walnoten zijn supergezond, want wist je dat:

  • de vetstoffen in walnoten je energie geven en je lichaam beter bestand maken tegen ziektes
  • walnoten een gunstige werking hebben op hart- en bloedvaten, cholesterol en artrose
  • walnoten een goede nachtrust bevorderen doordat ze melatonine bevatten
  • walnoten mineralen zoals ijzer, calcium en magnesium, kalium, selenium en zink bevatten, welke een gunstige invloed op je stofwisseling hebben
  • walnoten een positieve invloed hebben op stressfactoren en depressie. Ze verminderen de kans op hyperactiviteit, prikkelbaarheid en woedeaanvallen. Dit komt doordat walnoten wel 9% omega 3 bevatten, prima voor een goed humeur
  • walnoten de kans op diabetes aanzienlijk helpen verkleinen
  • walnoten rijk zijn aan meervoudig onverzadigde vetzuren, deze spelen een belangrijke rol bij de rijping van sperma en de bewegelijkheid van de cellen
  • het diabetesfonds een hele pagina aan walnoten heeft gewijd
  • ze ook gewoon lekker zijn in een salade of als tussendoortje

Hersenen

Het is volgens een theorie uit de oudheid geen toeval dat de vorm van de walnoot lijkt op de vorm van onze hersenen. Walnoten worden ook wel ‘hersenvoedsel’ genoemd door de hoge concentratie magnesium. En naast zijn hoge concentratie omega 3 bevat de walnoot ook nog veel antioxidanten. Deze vangen vrije radicalen op, dat zijn agressieve stoffen die schade kunnen geven aan cellen en weefsels. De walnoot is zodoende de meest gezonde noot van alle noten en valt daardoor onder het superfood.

Walnoot lijkt op de vorm van hersenen
Walnoot lijkt op de vorm van hersenen

Ik denk dat jij na het lezen van dit artikel ook gaat kijken waar een notenboom staat waar je mag rapen.  Succes en eet je gezond! En over eten gesproken…. we gaan er geen gewoonte van maken, maar we delen graag nog een keer een recept met je. Deze heerlijke en gezonde notenkoek is telkens weer een succes bij de koffie of thee.

6 antwoorden op “De walnoot”

    1. Zo is het precies Wulf! Onze voorouders maakten daar veelvuldig gebruik van, maar het is een beetje verdrongen door de chemie. Het is echt interessant om te zien hoeveel (vaak wilde) planten medicinale eigenschappen bezitten ??

  1. Heel leuk om te lezen en ja ik eet ze graag die walnoten. En vooral omdat er de goede vetten inzitten maar ook omdat ze heerlijk zijn!! Ook gebruik ik ander soort voedsel tegen bepaalde kwaaltjes. Thijm bij ontstekingen etc. Smeerwortel bij brandneteljeuk etc. etc.
    Maar leerzaam om alle voordelen van walnoten hier op een rij te zien staan. Dank je Agnes, leuk stuk.

    1. Dankjewel voor je compliment Loes ? Zo bijzonder wat je in de natuur kunt vinden voor middeltjes! Dat van die smeerwortel wist ik niet, ik gebruik bij brandneteljeuk meestal hondsdraf. Dat groeit altijd in de buurt van brandnetels ?✅

  2. Ja hondsdraf kan ook en weegbree. Smeerwortel staat ook meestal wel in de buurt en dat vind ik veel makkelijker dan de andere twee. Als je de steel even opensplijt heb je volop vocht wat je zo op de jeuplek smeert en het is meteen over, heel apart. En zo kunnen we nog uren doorgaan volgens mij over dit soort dingen haha. Maar niet doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *