De Hillse kade gezien in augustus

Het is alweer even geleden dat we een stukje schreven over dat historische stukje Bos: de Hillse kade. Dus hebben we een wandeling gemaakt en gefilmd en vertellen je wat over de kade in augustus.

Historie

Over de historie en het belang van de Hillse kade in het verre verleden schreven we al eerder. Dat kun je teruglezen in bijvoorbeeld het artikel over oude tijden. Wist je trouwens dat er op onze homepage een zoekveld staat waarin je kunt typen over welk onderwerp uit het Bos je wilt lezen? Maar kort over de Hillse kade; dit langgerekte stukje grond werd in 1994 aangekocht door Jan en Jenny. De redenen waren enerzijds de historie kunnen behouden en anderzijds dat er toen eindelijk de mogelijkheid was om stromend water en elektriciteit in het Bos te kunnen krijgen. Vanaf de aankoop in 1977 van het Bos tot die tijd hadden ze dat namelijk niet omdat er in de Duijlweg geen nutsvoorzieningen lagen.

Het oude karakter is nog altijd voelbaar, zeker wanneer er in juli ruiters worden neergezet. De uitzichten zijn ook prachtig, alleen is die weidsheid wel weer te danken aan een ‘moderne’ ingreep: de ruilverkaveling. Jan is nog op zoek naar kadastrale kaarten uit die tijd en heeft daarvoor onlangs het archief van de Heidemij benaderd. Ook proberen we de geschiedenis een beetje terug te brengen door in het verlengde van waar de kade vroeger doorliep weer een kade te maken. Hierover kun je lezen in een artikel van een paar weken geleden.

De wandeling

We maakten een wandeling over de bijna 200 meter lange Hillse kade tot de Midgraaf. Op speciale dagen is die poort geopend, zoals bijvoorbeeld tijdens onze open dagen of wanneer we een grote groep ontvangen. Het parkeren langs de Midgraaf is namelijk veiliger dan langs de Duijlweg.  Door de vele regen van de afgelopen weken en de hogere temperatuur zagen we zelfs paddenstoelen, daarover ging ons artikel van vorige week. Maar ook de wilde peen bloeit nog en we zagen de dagkoekoeksbloem, de kleine leeuwentand, een gewone schorpioenvlieg en elzenhaantjes. Kijk je mee?

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

En wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op FacebookInstagram of Twitter en blijf helemaal op de hoogte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *