De bloemetjes en de bijtjes deel 2

Zoals beloofd vandaag deel 2 van het verhaal over de bloemetjes en de bijtjes. Deze keer over de papaver, Jenny heeft elk jaar weer papavers in haar vlindertuin staan. Het is een feestje om daartussen te staan met de camera en ook voor onder andere de honingbijen die er in grote getale op af komen. Dat zie je straks op het filmpje hieronder. En over bijen gesproken: eind van deze week hebben we leuk nieuws voor je, dus hou de website in de gaten!

Papaver

Zo’n 5000 jaar v.Chr. werd de papaver al verbouwd als gewas door hunebedbouwers en boeren in het zuiden van Nederland. De plant diende voor twee dingen: medicijn en voedsel. Ze aten de zaden namelijk, maar persten ze ook voor de olie.

Papaverveldje in het Bos
Naam

De slaapbol of bolpapaver (Papaver somniferum) is een eenjarige plant. De naam papaver is van oorsprong Grieks en betekent ‘vadertje’ en somniferum betekent ‘slaap brengend’, omdat het het melksap een slaapopwekkende werking heeft. Na de bloei blijft een opvallende zaadbol over, de maanbol genoemd en de gedroogde zaden uit de bol noemt men (blauw) maanzaad.

Bolpapaver
Slapen in Morpheus’ armen

Uit het gedroogde melksap van deze maanbol kan opium gehaald worden. Vervolgens kan er morfine, heroïne, codeïne, papaverine, laudanine en noscapine uit gewonnen worden. Het sap van de papaver is giftig en kan bij bepaalde hoeveelheden leiden tot bewusteloosheid en een langzame dood, daarom noemt men de papaver ook wel slaapbol. De pijnstiller morfine is zelfs vernoemd naar de Griekse god van de slaap: Morpheus. Je weet wel die van het gezegde “slapen in Morpheus’ armen”.

Soort

Het is goed te zien dat het familie is van de klaproos, maar de bloemen lijken ook wel op pioenrozen. De plant heeft grijsgroen blad, kan wel 1 meter hoog worden en de bloem heeft geen nectarklieren, maar levert veel stuifmeel. Ze zijn er met enkele en dubbele bloemen en in wit en paars-, rood-, rozetinten. Jenny had vorig jaar ook papavers staan met gefranjerde randen, zo bijzonder! Na de bloei zaait hij zichzelf weer uit, maar je kunt de zaden natuurlijk ook verzamelen. Wist je trouwens dat er 1 gram wel zo’n 2500 zaden zitten?

2 antwoorden op “De bloemetjes en de bijtjes deel 2”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *