De bloemetjes en de bijtjes deel 1

Het Bos is een natuur- en cultuurhistorisch centrum, maar de natuur in al z’n facetten staat bij ons op nummer 1! En één van die facetten is de wisselwerking tussen plant en dier: geniet je mee van de nijvere bijtjes die de hondsroos druk bezoeken?

Hondsroos

Op de Hillse kade en tussen het bosplantsoen op Zuid en Noord bloeit in het begin van de zomer de Hondsroos (Rosa canina) met zijn vele mooie witte tot roze bloemen. In het filmpje zie je al het verschil in bloemkleur tussen twee struiken. De bloemen worden druk bezocht door allerlei insecten en in het najaar zijn de oranje/rode rozenbottels lekker voer voor de vogels. De bottels van de Hondsroos zijn ook voor ons goed eetbaar en zijn zelfs erg gezond want ze bevatten veel vitamine C, caroteen, vitamine B1 en vitamine B2. Je kunt er ook thee of jam van maken en het schijnt zelfs dat rozebottelpoeder pijn vermindert bij mensen met artrose.

En waarom wordt hij Hondsroos genoemd? Nou Rosa is het Latijnse woord voor roos. De naam komt komt via het Griekse rodon van het Oudperzische wurdo, waar het doornstruik betekende. Canina betekent hond of hondachtig en slaat op de overtuiging van de oude Grieken dat deze roos hondenbeten genas en daarom noemde men de plant Rosa canina (Hondsroos).

De hondsroos komt met name langs bosranden, in heggen en in struikgewas voor en wordt zo’n 2 tot 3 meter hoog. De bloemen worden door bijen bestoven en de bottels worden graag gegeten door allerlei vogels, zoals de koperwiek en de kramsvogel, maar ook de vinken in de maanden december, januari en februari. De stekels zorgen ervoor dat hij niet door dieren wordt aangevreten, zoals bijvoorbeeld de reeën die door het Bos trekken.

Volgende week deel 2 van de bloemetjes en de bijtjes met in de hoofdrol de Papaver.

 

2 antwoorden op “De bloemetjes en de bijtjes deel 1”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *