Dag van de arbeid

De dag van de arbeid werd dit jaar erg letterlijk genomen door Ries, Gerrit en Henk. Zij zwoegden de hele dag op Noord en ondanks hun harde werken liep het werk niet helemaal volgens de planning. Helaas gebeurt dat regelmatig en vast ook weleens bij jou, dus weet je hoe vervelend dat is.

De plannen

Noord en Zuid hebben te kampen met minder goede grond. Dat houdt in dat het water in het najaar niet weg kan en het land vaak veel te nat is en in de zomer is de grond keihard door de droogte. Daarom hadden de mannen twee jaar geleden al met de hand geulen naast de akkers gegraven voor de afwatering.

Afwateringsgeul
Afwateringsgeul

Dat bleek toen in de zomer weer onhandig met maaien. Cees maait de paden en zat dan soms vast in zo’n geul die door de graspaden liep. Daar moest iets op bedacht worden.

Er zouden op Noord en Zuid aan weerskanten van de geulen drainagebuizen gelegd worden naar de sloten. Tegelijkertijd zou een PVC-pijp vanaf de sloot gelegd worden waar de pomp zijn water kan halen om te sproeien. We hebben vorig jaar een pomp aan kunnen schaffen van geld dat we kregen van het Biesbosch Streekfonds. Daarnaast hebben we ook 2 zwengelpompen gekregen van de volkstuinvereninging die opgeheven werd.

Aan de slag

Het plan was om alles in een dag voor elkaar te krijgen. Om half 8 stond iedereen paraat op zaterdag de 1e mei. Bij ons dus dit jaar letterlijk en figuurlijk dag van de arbeid. Bert Nultenboek wilde ons wel een minigraver lenen. Omdat Henk altijd kraanmachinist is geweest, wist die dus precies hoe je zoiets moet bedienen.

De graver had moeite met de vette, zware klei, dus was direct al duidelijk dat dit langer zou gaan duren. Op Noord moest de langste sleuf gegraven worden voor de buis voor de pomp, 36 meter. Dat duurde tot halverwege de middag. Ries had hulptroepen opgetrommeld, dus Jan en Jenny en Ries zijn vrouw Ada en dochter Liana kwamen meehelpen om met z’n zevenen de buis af te zinken. De verbindingsmoffen mochten absoluut niet losgaan, dus met beleid werd de klus geklaard.

Daarna moest Henk de geul half dicht gooien en kon de drainagebuis erop. De rest van de grond eroverheen en toen was het 17.00 uur, de dag was om. Voor de rest van de drainagebuis op Noord en Zuid prikken ze nu vol goed moed een nieuwe dag.

4 antwoorden op “Dag van de arbeid”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *