Daar komen de sneeuwklokjes

Afgelopen week leek het opeens een beetje voorjaar, hoewel er nog wel nachtvorst was. Maar de zon scheen en de temperatuur kwam soms wel in de dubbele cijfers zoals ze dat bij het weerbericht zo leuk zeggen. Voorjaar betekent groei en bloei en als eerste zijn daar de duizenden sneeuwklokjes (Galanthus) in het Bos.

Wit tapijt

In december kwamen ze al voorzichtig omhoog, de bloemetjes nog verscholen. Maar het zachte weer lokte de bloemetjes naar boven en nu begint zich een wit tapijt te vormen op diverse plaatsen in het Bos. Het zijn zulke mooie, tere bloemetjes. We schreven er elk jaar al een artikel over, want wie houdt er nu niet van sneeuwklokjes. Er bestaan wel 19 soorten sneeuwklokjes en er zijn meer dan 500 cultivars bekend. Wil je meer weten, dan is deze website een aanrader. Er zijn ook kwekerijen die zich gespecialiseerd hebben in de bloemetjes en er zijn speciale sneeuwklokjesdagen.

Naam

Het sneeuwklokje staat symbool voor hoop, (opnieuw) ontwaken en lenteverwachting en een van de vele volksnamen is ‘vroegopjes’.  Sneeuwklokje wordt het genoemd omdat het in de sneeuw al kan bloeien en door de klokvormige kelk die met zijn klokgeluid andere bloemen uit de winterslaap zou wekken. De Latijnse naam is Galanthus en dat is afgeleid van het Griekse gála (melk) en anthos (bloem), dus melkwitte bloemen. Kijk maar eens hoe mooi wit ze afgelopen week al bloeiden in het Bos.

Herkomst en vermeerdering

De sneeuwklokjes komen van oorsprong uit Zuidoost-Europa en West-Azië, maar zijn hier al eeuwenlang als stinzenplant ingeburgerd. Het vermeerderen ging in Nederland eerst grotendeels via de bol, omdat er in de koude winters nog te weinig insecten vlogen om via stuifmeel te verspreiden. Nu de laatste jaren de Nederlandse winters veel warmer worden en er dus meer insecten rondvliegen in de winter, gebeurt het toch dat insecten helpen bij de verspreiding. Ook mieren willen nog wel eens helpen bij het verspreiden van het zaad.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

6 antwoorden op “Daar komen de sneeuwklokjes”

  1. Weer intens genoten van het filmpje…maar ze ook in het echt gezien bij jullie …zo mooi!!!
    Dank jullie wel en tot gauw …( voor de zaadjes 🤣🤣)!!🦋

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *