Cultuurgewassen op Noord

Weet je nog hoe mooi alles erbij stond op Noord vorig jaar? Dit jaar was het tobben, eerst was het veel te nat, daarna veel te droog en toen kwam na wat buien het onkruid de grond uitbrullen. Korte conclusie: soms zit het mee, soms zit het tegen. We hebben weer wat lessen geleerd! De plannen waren goed en leken leuk, totdat de weersomstandigheden roet in het eten gooiden.

Gereedmaken van Noord
Gereedmaken van Noord
De plannen

De grond was kaal gemaakt, kalk erover gestrooid en zaad gekocht. Vooraan zou dit jaar een blauw veld komen met  bijenbrood (Phacelia), lupinen en korenbloemen. Het leek Gerrit leuk om dat gemengd te zaaien en daarmee een mooi uitzicht te creëren vanaf de Duijlweg. Verder zaaide hij wederom voederbieten, zodat Cees deze weer voor zijn paarden kon gebruiken.  Ook pompoenen, zonnebloemen en witte bonen werden gezaaid.

Pompoenen gezaaid op Noord
Pompoenen gezaaid op Noord
Geduld

Het duurde lang voor er iets gebeurde, maar toen ging het regenen en wat groeide als een speer? Juist….. onkruid, allerlei gewas dat niet in ons plan zat. De voederbieten werden overgroeid, er was geen houden aan. Dat veldje is toen maar gefreesd en wat schetst onze verbazing, er staan nu voederbieten te groeien! Komt er tóch nog iets van terecht en kan Cees nog wat oogsten in het najaar.
Van de zonnebloemen kwam maar de helft op, gelukkig stonden er al vroeg te bloeien die nog over waren van vorig jaar. Dat was weer een meevallertje. De pompoenen staan ruim van elkaar, dus kon Peter er met zijn frees makkelijk tussendoor om schoon te houden. Een artikel over de zonnebloemen en de pompoenen volgt later.

Frezen tussen de pompoenen
Frezen tussen de pompoenen
Witte bonen

De witte bonen worden hier in de streek droogwinners genoemd en worden gebruikt voor de “gruun mee witte“: groene snijbonen uit het zout (zogenaamde zoute bonen) met witte bonen die gedroogd en geweld zijn. Dit gerecht wordt ook wel blote-billetjes-in-het-groene-gras genoemd en het is heerlijke winterkost!
Er loopt een jonge haas op Noord die lekker mee-eet van de blaadjes van de bonen, zo leuk. Hij is echt gewend aan ons en maakt geen haast om weg te komen als er iemand loopt. Zie jij hem zitten met zijn bekkie vol en zie je op de laatste foto z’n oortjes boven de bonen uitsteken? En kijk hem eens op z’n gemakje huppelen terwijl hij gefilmd wordt. Hij eet alleen de blaadjes en houdt zich keurig aan 1 rijtje. De jonge groene blaadjes vindt hij echt het lekkerst.

Blauw

Het blauwe veld had moeite om tot groei en bloei te komen, dit kwam echt door de lastige start van het seizoen. Helaas is er van de lupinen niets meer gezien en hebben de korenbloemen het zwaar doordat het bijenbrood zo’n sterke groeier is. Er bloeiden ook nog andere akkerbloemen, die zichzelf vorig jaar gezaaid hebben. Maar al met al stond er toch een blauw/paarsig veld vooraan op Noord. De insecten genieten er nog steeds, hoewel de meeste kleur er nu wel af is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *