Bosbad

Allereerst onze beste wensen voor alle lezers! Dat 2020 maar een mooi natuurjaar mag worden. En vervolgens de titel; ja je leest het goed en nee het is geen tikfout. Bosbaden is een term en levenswijze die zijn oorsprong in Japan vindt, het land van zen en culturen waarin de natuur een grote rol speelt.
Bij toeval kwam we deze term tegen en lazen dit artikel erover, maar we kunnen direct beamen hoe waar het is. Een bosbad staat voor ‘onderdompeling’ in de natuur met al je zintuigen. Dus geen afleiding door je telefoon, door gesprekken, door gedachten in je hoofd, maar puur aanwezig zijn en kijken, luisteren, ruiken en voelen. Dat is echt niet zo lastig als je denkt, zolang je je kunt en wilt verwonderen over alles wat de natuur ons laat zien.

Bezoekers van het Bos die voor de eerste keer komen noemen het vaak een sprookje, dát is verwondering. Beleving met alle zintuigen: een bosbad. De Japanners zeggen dat een half uur per dag zoveel goeds brengt voor lichaam en geest, IVN schreef er ook over en noemt het een natuurlijk medicijn en wij geloven dat direct!
Nu krijg je bij ons letterlijk en figuurlijk een bosbad omdat wij een Bos zijn, maar het kan net zo goed een wandeling langs de rivier zijn of in de duinen of een stadspark. Het gaat erom hoe jij er zelf instaat, prikkel je beleving. Zoals je weet is er bij ons genoeg te beleven en, in aanvulling op het verhaal van de gevelde populier, laten we je graag wat blikvangers van die boom zien die verwonderen.

Je kunt de foto’s aanklikken om ze groot in beeld te krijgen. En wat betreft die wilgenhoutrups: Jan heeft er weleens een gezien op de kade. Het is een 10 cm lange rode rups die bij ons de katwilg gevreten heeft, maar ook gek is op populieren. De nachtvlinder legt de eitjes op de boom en deze vreten zich een stukje in de gastboom, zo kom je dan aan zo’n vreemd gat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *