Boomfeestdag en bloesem

Op 28 februari was het dan zover: boomfeestdag voor de aanplant van ons Bloesembos. Het was gelukkig droog, maar de bodem was drassig en daardoor heel modderig. Toch komt, na een zeer natte winter, ook het voorjaar dichterbij. De eerste bloesems zijn gespot.

Boomfeestdag

Zoals we vorige week al lieten zien was het bar modderig op Noord en afgelopen woensdag was dat nog niet anders. De ruim 100 schoolkinderen van d’Uylenborch en de Halm uit Almkerk, de Sprankel uit Dussen en de Verrekijker uit Waardhuizen kwamen op de fiets naar het Bos, gewapend met schep of spa en voorzien van laarzen. Ze waren soms al moe van het fietsen, of vonden de modder maar niks. We hoorden kreten zoals “ik ben nu al afgepeigerd’ of “ik wil die modder van mijn schoenen” tot “whaaa kijk eens, lekker goor joh”.  Sommigen probeerden tussendoor de grote hoeveelheden klei van laarzen of schep te schrappen, maar helpen deed dat helaas niet.

Wensboom

Er was ook een wensboom in de tekening opgenomen. Dat werd een hele flinke tamme kastanje. Deze lag al klaar en het plantgat was gegraven, de wensen waren op school al getekend en geschreven. Die liepen volgens een docente uiteen van een pony tot vrede.

Wens in de wensboom
Wens in de wensboom

Op de deelnemende scholen hadden Wijnand Veth (klimaatburgemeester Altena) en Ron Kervezee (Rotary Altena) in november een workshop gegeven met een powerpoint en 15 takken van verschillende boomsoorten. Ze hadden tekst en uitleg geven over waaraan je bomen kunt herkennen, bijvoorbeeld bast, bladeren of vruchten. Daarna was er een quiz en de winnaars daarvan kregen de eervolle taak om de wensboom omhoog te hijsen.

Winnaars bomenquiz:
De Verrekijker: Ka van de Vaart – Micha Dekker
De Halm: Pieter – Kyfa
De Sprankel: Roos – Isabel
De Uylenborch: Luuk Geerts – Flore Kammer

Kijk maar eens mee hoe druk het was, hoe goed er doorgemodderd werd. Ook door docenten en mensen van Rotary Altena, van Altenatuur en onze eigen vrijwilligers natuurlijk!

Bloesem

Zoals beloofd nog wat voorjaarsplaatjes van de eerste bloesems die we in het Bos al zagen. Deze witte is van de sleedoorn (Prunus spinosa) bij de poort. Daar krijg je toch een voorjaarsgevoel van?

De roze is van de kerspruim (Prunus Cerasifera ‘Nigra’), ook een vroegbloeiende Prunus met mooi contrasterende donkere bladeren. Tegen de blauwe lucht stak hij afgelopen week prachtig af.

We genieten van deze bloesems en hopen volgend jaar een prachtige bloesemboog te krijgen op Noord in ons Bloesembos. Een bloesemboog wil zeggen dat er op diversiteit en bloeiperiode wordt gelet met aanplant van planten of bomen, zodat er zo lang mogelijk bloei en dus stuifmeel is voor allerlei insecten. En daarna nog vruchten voor vogels en andere dieren is mooi meegenomen.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

En wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op FacebookInstagram of X (Twitter) en blijf helemaal op de hoogte!

2 antwoorden op “Boomfeestdag en bloesem”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *