Bloemetjes, beestjes en Bloesembos

Verrassing, toch nieuws uit het Bos! Het werk aan de website is, door deskundige hulp, voorspoediger verlopen dan gedacht, dus toch een nieuw artikel deze week. Er is ook genoeg te melden; we hebben een filmpje van onze schapenfamilie, prachtige paardenbloemen en een update over de stand van zaken in het Bloesembos.

Paardenbloemen

Paardenbloemen (Taraxacum officinale) zijn nou niet echt geliefd bij de tuiniers onder ons. Onkruid is het, maar ja zoals met de meeste onkruiden, kun je het beter ongewenst kruid noemen, De paardenbloem is heel geliefd bij insecten, zij hebben honderden bloempjes te bezoeken op wat wij denken dat 1 bloem is. Elk geel langwerpig bloemblaadje is namelijk een bloempje op zich. Na de bloei vormt elk bloemetje zo’n pluizig zaadje wat samen een paardenbloemenpluizenbol vormt. Ze bloeien al vroeg in het jaar, dus insecten maken dankbaar gebruik van de nectar en stuifmeel die ze daar kunnen vinden.. Paardenbloemen gaan ‘s avonds dicht en overdag open, dan zijn het net kleine zonnetjes. Hieronder zie je de oogst van 20 minuten kijken, zie de verscheidenheid aan insecten?

De paardenbloem is ook voor ons bruikbaar. De jonge blaadjes worden als sla (molsla) gegeten en jonge bloemen smaken zoet. Maar je kunt er ook thee van zetten, smoothies of jam van maken, er zijn recepten genoeg te vinden. Ook heeft deze plant een geneeskrachtige werking, dus wordt hij in de kruidengeneeskunde gebruikt, daarvoor worden ook de knoppen en de wortel gebruikt. Bijzonder toch zoveel mooie eigenschappen van een plant die de meeste mensen het liefst weg willen hebben uit de tuin?!

Etenstijd bij de schapen

Onze leenschapen zijn ontzettend op mensen gericht en met name op Jan. Logisch natuurlijk, want hem zien ze elke dag en hij zorgt voor hooi en brokjes. De ooi klimt zelfs al tegen het hek om wat hoger te staan, zodat ze Jan goed aan kan zien komen. Ze laten zich dan ook wel horen, de lammetjes zijn nu zo’n 2 maanden oud, maar nog steeds schattig. Kijk en luister maar mee.

Bloesembos puntjes op de i

Na de boomfeestdag moesten er nog heel wat puntjes op de i gezet worden. Helaas duurde het even voor we met goed fatsoen op het land konden, want ja het blijft steeds maar nat door alle regen. De geplante boompjes moesten worden nagekeken (soms stonden er meerdere in 1 gat), rechtgezet, van een paar scheppen goede plantaarde voorzien en aangetrapt. Ook was er een stuk wat nog leeg was omdat het daar tijdens boomfeestdag veel te drassig was. De mannen hebben flink de handen uit de mouwen gestoken, dat hebben we even vastgelegd. Er was zelfs hier en daar al wat bloesem te zien.

Let op: vanaf dit seizoen zijn we 1 dag minder geopend. De openingstijden zijn nu vrijdag t/m/ zondag tussen 11 en 16 uur.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

En wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op FacebookInstagram of X (Twitter) en blijf helemaal op de hoogte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *