Bloemen, hop en droog op Zuid

Zuid komt langzaam op kleur, ook daar heeft het wat langer geduurd door het koude voorjaar. Maar de bloementuin gaat steeds meer kleuren en de hop slingert zich al aardig omhoog.

Bloementuin

Dit voorjaar zijn er weer nieuwe perken ingezaaid, die nu groen worden. De bloemen daarvan komen nog, maar een groot deel van de vaste planten bloeit weer prachtig. Veel bloemen in de tuinen staan er prachtig bij, dus daar genieten we erg van, hopelijk jij ook.

De lange droge periode baart veel agrariërs zorgen, maar ons ook. Water geven kunnen we beperkt, want in de avond 3 keer wat sproeiers gaan verzetten is niet te doen. Dus we doen wat we kunnen. Het veld wat zich tussen de hophof en de bloementuin bevindt is ook opnieuw ingezaaid, maar dat heeft het zwaar met de hitte en droogte. We hopen er het beste van.

Droogte

Diverse weerstations melden dat er een recordaantal droge dagen achtereen is, gisteren (16-06) waren het er 35! KNMI meldt echter dat het dit jaar sinds medio mei bijna niet geregend heeft, maar in het oosten en zuiden van het land viel op 7 en 8 juni wel een spatje regen. Daardoor is de reeks droge dagen onderbroken.

We hebben  weerman Marc de Jong gevraagd hoe het komt dat KNMI een andere maatstaf heeft dan bijvoorbeeld Buienradar. Hij antwoordde het volgende:

Wij houden neerslag in De Bilt aan. En daar is voor het laatst op 12 mei regen gevallen. Regionaal is inderdaad in de dagen daarna nog een enkele bui gevallen, maar ook niet veel.

We hadden dit voorjaar ook al de op één na langste reeks van 34 neerslagdagen. Intussen zitten we weer met 140 mm regentekort. Wat een uitersten, logisch dat de flora nog niet ingesteld is op de klimaatverandering.

Hophof

De hop (Humulus lupulus) zit al aardig hoog in de tuidraden. De hop bij de meest zuidelijke paal doet het het best. Dat komt omdat daar in het verleden een sloot heeft gelopen, dus de grond is zanderiger. We hebben andere jaren al vele verhalen over de hop verteld, over het waarom juist in Altena, of waarom hop gebruikt wordt bij het brouwen van bier. Die kun je teruglezen door op de linkjes te klikken.

Vooraankondiging

We laten jullie alvast weten dat je aanstaande maandag weer een artikel kunt verwachten. En wel een heel speciaal, dat niets met het Bos te maken heeft en ook toch weer wel. Tot maandag!

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

2 antwoorden op “Bloemen, hop en droog op Zuid”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *